Plantele vor juca un rol esenţial în aceste misiuni, asigurând hrană, oxigen, dioxid de carbon şi pot ajuta la reciclarea apei, relatează Science Daily.
Un articol recent al lui Raymond M. Wheeler de la NASA, publicat în Open Agriculture, oferă informaţii detaliate cu privire la contribuţiile din trecut şi actuale ale cercetătorilor în elaborarea unor sisteme bioregenerative şi utilizarea agriculturii în explorarea spaţială.
Cercetările în acest domeniu au început chiar din anii ’50 şi ’60 cu lucrările lui Jack Myers şi a altor cercetători, care au studiat algele pentru producţia de oxigen şi pentru înlăturarea dioxidului de carbon.
În aceeaşi perioadă, studii similare au fost efectuate şi de cercetătorii ruşi în Krasnoyarsk, inclusiv teste cu echipaj uman unde aerul, apa şi o mare parte din hrană erau asigurată de culturile autohtone.
La începutul anilor ’80, NASA a iniţiat programul numit Controlled Ecological Life Support System (CELSS) care testa producţia într-un mediu controlat de grâu, soia, salată verde, cartof şi cartof dulce.
În aceeaşi perioadă, cercetătorii japonezi au creat Closed Ecology Experiment Facilities (CEEF) pentru a efectua experimente într-un mediu închis, similare cu condiţiile din spaţiu. CEEF avea o arie de 150 de metri pătraţi şi putea furniza o dietă aproape întreagă, alături de reciclarea aerului şi a apei pentru doi oameni şi două capre.
Proiectul Agenţiei Spaţiale Europene, numit MELiSSA, a început la sfârşitul anilor ’80 şi a urmărit crearea unei ambianţe care să asigure traiul în spaţiu, reciclând apa şi diferite materiale şi, de asemenea, făcând experimente pe plante.
O echipă de cercetători din Canada, de la Universitatea Guelph, a început un studiu asemănător în 1994. După câţiva ani, au reuşit să elaboreze camere de producţie a culturilor supraetajate.
Cel mai recent studiu este al unui grup de savanţi de la Universitatea Beihang din Beijing, unde aceştia au construit un complex numit Lunar Palace 1, care include o cameră de 69 de metri pătraţi care poate recicla aerul şi apa şi poate oferi hrană pentru trei oameni.
Aceste cercetări au testat şi oferit noi tehnologii pentru elaborarea unui sistem de reciclare şi de producţie a hranei, esenţial pentru călătoriile în spaţiu de durată lungă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Trei elevi de liceu au trimis răsaduri în spaţiu: ”Este un moment unic”
Schimbarea mică cu impact uriaş: de ce ar trebui să ţineţi o plantă pe biroul de la serviciu?