Există totuşi în istoria omenirii numeroase cazuri în care informaţii care trebuiau să rămână secrete au ieşit la iveală, relatează History.
Scrisorile Hutchinson
În decembrie 1772, Benjamin Franklin, a primit anonim un colet de scrisori destinate pentru un oficial britanic, scrise de Thomas Hutchinson, guvernatorul statului Massachusetts. În acestea, Hutchinson îndemna Marea Britanie să trimită trupe adiţionale pentru a înlătura coloniştii rebeli din Boston.
Franklin a plimbat pe ascuns aceste scrisori, dar John Adams le-a publicat în Boston Gazette în 1773, fapt care a determinat fuga lui Hutchinson din ţară şi a alimentat tensiunile care au dus la Războiul de Independenţă.
Tratatul Guadalupe Hidalgo
În 1848, reporterul John Nugent a publicat o copie nesemnată a Tratatului Guadalupe Hidalgo care a dus la războiul dintre Statele Unite şi Mexic. Nugent a refuzat să-şi dezvăluie sursa, care, 10 ani mai târziu i-a fost dezvăluită identitatea. Era James Buchanan, pe atunci secretar de stat, iar în 1858 era preşedintele Statelor Unite ale Americii.
Dosarele Pentagon
În 1971, New York Times a publicat o serie de documente de la un departament secret al apărării care avea în vedere implicarea Statelor Unite în Vietnam în anii 1945 şi 1967. a reieşit că patru administraţii prezidenţiale diferite au ascuns adevăratele motive Congresului şi publicului general.
Watergate
În 1972, cinci oameni au fost arestaţi pentru încercarea de intrare prin efracţie a sediului central al Comitetului Naţional al democraţilor de la hotelul Watergate. Carl Bernstein şi Bob Woodward de la Washington Post au putut să asocieze această încercare de intrare cu ajutorul unui informator, cu administraţia lui Richard Nixon, care a dus la demisia preşedintelui în 1974.
Cazul Plame
În iulie 2003, Joseph Wilson, care a fost un trimis al CIA în Nigeria în 2002, a publicat un text în New York Times susţinând că afirmaţia lui George W. Bush conform căreia Irakul a încercat să cumpere uraniu din Nigeria (argument pe care s-a bazat războiul împotriva Irakului) era fără fundament. După nici două săptămâni, jurnalistul Robert Novak a scris un text în Washington Post unde a revelat că soţia lui Wilson, Valerie Plame, era agent CIA. Wilson a acuzat Casa Albă că a făcut acest lucru pentru a-l pedepsi.
”Downing Street Memo”
În mai 2005, Sunday Times of London a obţinut şi a publicat note dintr-o conversaţie a primului ministru al Marii Britanii cu echipa de securitate naţională pe care au avut-o pe 23 iulie 2002. Întâlnirea a avut loc cu nouă luni înainte de invadarea Irakului, iar şeful serviciilor secrete de informaţii britanice (MI6) a susţinut în urma unei întâlniri în Statele Unite că războiul este „inevitabil”.
De asemenea, se cunoştea faptul că Saddam Hussein nu are arme de distrugere în masă, dar chiar şi aşa, au decis să atace Irakul.
”Irak War Logs”
În octombrie 2010, WikiLeaks a postat aproape 400.000 de documente militare secrete în legătură cu războiul din Irak care au fost numite ”Irak War Logs”. Printre acestea, existau dovezi conform cărora armata a ignorat în mod deliberat abuzul prizonierilor făcut de aliaţii lor irakieni.
De asemenea, victimele în rândul civililor au fost cu 15.000 mai multe decât a fost recunoscut. Chelsea Manning, analist al informaţilor în Irak, a furnizat aceste informaţii, fiind condamnat pentru spionaj la 35 de ani de închisoare, fiind graţiată de către Barack Obama în ianuarie 2017.
Edward Snowden
În 2013, un fost angajat al CIa, a furnizat informaţii secrete cu privire la un program de supraveghere al National Security Administration (NSA), cu nume de cod PRISM. Snowden a obţinut aceste informaţii în timp ce lucra pentru NSA în Hawaii, descoperind că NSA şi FBI culegeau date, inclusiv e-mail-uri, chat-uri, fotografii şi alte informaţii din social media de la utilizatorii de internet obişnuiţi atât din SUA cât şi din afară.
Preşedintele Obama a apărat acest program susţinând că ajută la prevenirea terorismului. După ce procurorii federali l-au acuzat pe Snowden de spionaj, Rusia i-a oferit azil politic.
Dosarele Panama
La data de aprilie 2016, o scurgere de 11,5 milioane de documente din baza de date a Mossack Fonseca din Panama, a dus la revelarea de informaţii financiare personale a mii de persoane înstărite şi a oficililor publici. Foarte multe personalităţi au fost expuse că îşi ascundeau fondurile în paradisuri fiscale, precum preşedinţii Argentinei, Ecuadorului şi Ucrainei, regele Arabiei Saudite, prim-miniştrii Australiei şi Islandei, membri ai familiei regale spaniole şi un număr de sportivi, actori şi afacerişti importanţi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
„WikiLeaks: războaie, minciuni şi casete video” – în exclusivitate pe Discovery Channel
In timpul primului razboi mondial, Serviciul de Informatii Rus a colaborat cu Armata Romana