Home » D:News » Care sunt cele patru alimente care NU trebuie consumate după data de expirare

Care sunt cele patru alimente care NU trebuie consumate după data de expirare

Care sunt cele patru alimente care NU trebuie consumate după data de expirare
Publicat: 12.03.2017
I s-a întâmplat oricui: curăţenia în frigider scoate uneori la iveală şi iaurturi sau alimente care au depăşit câteva zile de la termenul de expirare, din neglijenţă, motive care ţin de concediu (am plecat trei zile la mare, ne-am întors peste şapte, neplanificat) etc.

Chiar dacă astfel de alimente expirate pot arăta bine şi nu prezintă un miros ciudat, chiar dacă au depăşit data înscrisă pe ambalaj, sunt acestea bune şi sigure  pentru consum?

Ei bine, se pare că există anumite categorii de alimente care pot fi mâncate fără grija unor eventuale intoxicaţii, chiar dacă au trecut cu 2-3 zile de termenul de valabilitate, cum ar fi conservele de exemplu, dar la fel există şi alimente care nu ar trebui consumate niciodată, sub nicio formă, dacă nu mai sunt în termen, pentru că prezintă numeroase riscuri pentru sănătatea noastră, informează CSID.

Să vedem care sunt aceste alimente:

Fructele de pădure

Ştim, probabil nu le-ai luat dintr-un supermarket, dintr-o casoletă pe care era înscris un termen de valablitate, însă şi cele luate din piaţă pot prezenta anumite semne care indică depăşirea momentului până la care ar fi trebuit consumate.

Culoarea închisă, înmuierea acestora, prezenţa mucegaiului şi mirosul greu sunt principalii indici că zmeura sau afinele nu mai sunt bune pentru consum.

Care este riscul la care vă supuneţi dacă, totuşi le mâncaţi? În primul rând, mucegaiul format pe fructe (Aspergillus flavus)  se poate răspândi rapid în organism dacă este ingerat, cauzând probleme respiratorii, reacţii alergice şi efecte toxice asupra ficatului.

De asemenea, sporii acestui fung conţin substanţe numite aflatoxine, care produc intoxicaţii şi chiar conduc la declanşarea cancerului.

Fructele de pădure sunt frecvent purtătoare de paraziţi numiţi Cyclospora, mai ales atunci când stau un timp îndelungat pe tarabe. Aceşti paraziţi, odată ajunşi în organism, pot duce la  simptome precum diaree, crampe stomacale, vomă, lipsa apetitului, dureri musculare şi scăderi bruşte în greutate. 

Mezelurile

Chiar dacă în zilele noastre alimentele procesate precum şunca ori salamul sunt injectate cu apă, aditivi şi grăsime pentru a le îmbunătăţi aspectul, aceste alimente nu ar trebui niciodată mâncate după termenul de expirare, chiar dacă nu prezintă modificări de gust sau miros.

În realitate, astfel de produse alimentare, lăsate în frigider până aproape de expirare, pot dezvolta o bacterie periculoasă numită Listeria, care se dezvoltă chiar dacă alimntele respective au fost păstrate în frigider, la temperaturi scăzute.

Pericolul consumului de alimente contaminate cu listeria: febra, senzaţia de gât înţepenit, confuzia, slăbiciunea, senzaţia de vomă şi diareea. Copiii, gravidele şi persoanele în vârstă reprezintă categoriile cele mai sensibile la contractarea listeriozei.

Citeşte continuarea în CSID!

 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele mai periculoase alimente din lume

Cele mai bune şi cele mai dăunătoare alimente pentru dinţi

Alimentele care nu trebuie consumate pe stomacul gol

Cele mai nocive alimente pentru organism

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?
(P) Un derivat al vitaminei descoperite în 1913 este astăzi cel mai studiat ingredient antirid
(P) Un derivat al vitaminei descoperite în 1913 este astăzi cel mai studiat ingredient antirid
(P) Ce indică popularitatea Bitcoin despre direcția economiei românești
(P) Ce indică popularitatea Bitcoin despre direcția economiei românești
(P) Călătorie de Neuitat prin România: București – Râmnicu Vâlcea
(P) Călătorie de Neuitat prin România: București – Râmnicu Vâlcea
Prima fotografie a Telescopului Hubble cu Nebuloasa Crabului din ultimii 24 de ani a dezvăluit mai multe structuri misterioase
Prima fotografie a Telescopului Hubble cu Nebuloasa Crabului din ultimii 24 de ani a dezvăluit mai multe structuri misterioase
Care sunt cele trei culori prin care devenim instant mai atractivi în ochii celorlalți?
Care sunt cele trei culori prin care devenim instant mai atractivi în ochii celorlalți?
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit de două ori şi a sfârşit la mănăstire
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit ...
Poșta daneză oprește distribuirea scrisorilor după 400 de ani
Poșta daneză oprește distribuirea scrisorilor după 400 de ani
„Cel mai sângeros an”: Record de execuții în Arabia Saudită
„Cel mai sângeros an”: Record de execuții în Arabia Saudită
Averea lui Elon Musk a trecut de 700 de miliarde de dolari
Averea lui Elon Musk a trecut de 700 de miliarde de dolari
Zonele din România unde va ninge de Crăciun
Zonele din România unde va ninge de Crăciun
Rocile spațiale antice ar putea deține secretul pentru mineritul de asteroizi
Rocile spațiale antice ar putea deține secretul pentru mineritul de asteroizi
Neuroștiința percepției timpului: de ce creierul simte că orele trec diferit
Neuroștiința percepției timpului: de ce creierul simte că orele trec diferit
Ce anume din ADN-ul centenarilor îi face să trăiască atât de mult?
Ce anume din ADN-ul centenarilor îi face să trăiască atât de mult?
Erwin Schrödinger și „pisica” care a schimbat fizica: povestea unui laureat Nobel exilat de naziști
Erwin Schrödinger și „pisica” care a schimbat fizica: povestea unui laureat Nobel exilat de naziști
Jean-Martin Charcot, omul care a schimbat felul în care înțelegem mintea și creierul
Jean-Martin Charcot, omul care a schimbat felul în care înțelegem mintea și creierul
Inteligența Artificială poate dezvălui bolile înscrise în ADN-ul nostru
Inteligența Artificială poate dezvălui bolile înscrise în ADN-ul nostru
De ce unele cuvinte ne atrag atenția mai mult decât altele? Experții spun că totul depinde de cum sună fiecare
De ce unele cuvinte ne atrag atenția mai mult decât altele? Experții spun că totul depinde de cum sună fiecare