Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), aflată în subordinea Guvernului României, s-a autosesizat şi a trimis o echipă pentru a face evaluări suplimentare la Muzeul Naţional de Geologie, au declarat MEDIAFAX surse din cadrul Institutului Geologic al României (IGR).
În urma evaluării situaţiei de către CNCAN şi conducerea IGR, în subordinea căruia se află muzeul de geologie, va fi redactat un raport comun, care va fi făcut public. În momentul de faţă, muzeul nu este închis, dar este restricţionat pentru public, iar angajaţii muzeului îşi efectuează programul normal de lucru, informează
Mediafax.
Conform publicaţiei online care a prezentat iniţial cazul, raportul de sănătate publică care anunţa radiaţii mult mai mari decât dozele admise conţinea o eroare de redactare care a dus la comparaţii exagerate. Dar radiaţiile mult mărite există şi au fost ţinute secrete.
Şi ministrul Mediului a dispus deplasarea inspectorilor Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului la Muzeul de Geologie pentru a verifica nivelul de radiaţii emis de mai multe exponate.
„Am dispus în această dimineaţă deplasarea inspectorilor de la Garda de Mediu Bucureşti la Muzeul de Geologie, precum şi a specialiştilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, pentru a verifica dacă nivelul radiaţiilor este, aşa cum s-a scris, peste nivelul normal. Specialiştii s-au deplasat acolo cu laboratorul mobil şi cu echipamentele necesare pentru a verifica, pe loc, nivelul radiaţiilor. Aşadar, precizez că nu este reală informaţia conform căreia nu deţinem echipamentele pentru măsurători de acest fel. De îndată ce se vor analiza datele colectate, vom ieşi public şi vom anunţa ce s-a descopoerit”, a declarat pentru MEDIAFAX Daniel Constantin, ministrul Mediului.
Controlul a fost dispus după ce site-ul tolo.ro a publicat o investigaţie din care rezultă că în Muzeul de Geologie mai multe încăperi cu fosile şi roci ar fi contaminate, zece angajaţi ai muzeului fiind grav bolnavi. Potrivit investigaţiei jurnalistice, ar exista un raport din 2016, care ar fi păstrat secret de conducerea Muzeului de Geologie şi de către Ministerul Cercetării şi Inovării, act care ar arăta că două zone din curtea muzeului emit radiaţii de 100 ori mai mari decât cea a zonei interzise de la Cernobîl.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: