Corpurile celor 27 de persoane au fost descoperite în situl Nataruk, pe partea sud-vestică a lacului Turkana din Kenya de astăzi, relatează Archaeology.
Cercetătorii estimează că vechimea evenimentului este de 10.000 de ani. Corpurile erau ale unor vânători-culegători, dintre care 21 de adulţi şi 6 copii. Armele găsite în sit erau făcute din obsidian a cărui sursă se găsea departe, indicând faptul că atacatorii nu erau din zonă. De asemenea, brutalitatea masacrului este evidentă în urmele lăsate pe rămăşiţe, precum craniul zdrobit reprezentat în imaginea de mai jos:
Marta Miranzon Lahr, arheolog la Universitatea din Cambridge, care împreună cu echipa sa a descoperit aceste rămăşiţe, susţine că precondiţiile pentru bătălie „au existat pentru multă vreme, independent de dezvoltarea agriculturii, bogăţiei materiale, emergenţa ierarhiilor sociale sau a civilizaţiilor”. În acest context, simpla dorinţă de a vâna în acel loc a determinat ca acesta să devină un punct de interes pentru mai multe grupuri, astfel născând conflictul.
Conform cercetătoarei, o astfel de descoperire vine în contradicţie cu teoria general acceptată conform căreia războiul organizat a apărut odată cu stabilirea omului în aşezări de lungă durată.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Descoperire importantă în România: un sit arheologic de acum 5.200 de ani
Sute de monede medievale, descoperite de arheologi amatori într-o pădure din Dâmboviţa
Noi comori găsite de arheologi pe epava unde a fost descoperit „calculatorul antic” (FOTO)