Arheologii de la Universitatea Politehnică din Turin, Italia, vor relua cercetările asupra mormântului vechi de 3.300 de ani al lui Tutankhamon la sfârşitul lui februarie, afirmă Daily Mail.
Această veste vine ca urmare a speculaţiilor egiptologului britanic Nicholas Reeves din 2015, care susţine că a găsit o uşă secretă în mormântul regelui Tutankhamon. De asemenea, acesta susţine că una dintre camerele secrete pot aparţine reginei Nefertiti.
Echipa italiană va fi a treia din ultimii doi ani care caută urme ale încăperilor secrete din mormânt.
Franco Porcelli, directorul acestui proiect, susţine că „va fi o lucrare ştiinţifică riguroasă şi va dura câteva zile, dacă nu chiar săptămâni. […] Vor fi folosite trei sisteme radar şi vor fi acoperite frecvenţe de la 200 Mhz până la 2 GHz”.
De asemenea, bazat pe studiile lui Reeves, expertul Hirokatsu Watanabe susţine că a găsit dovada existenţei a două camere ascunse (imaginea de mai jos) în mormântul regelui egiptean. Aceste cercetări l-au făcut pe un oficial egiptean să admită că există o posibilitate mare să existe camere secrete în interiorul piramidei. Aşadar, Mamdough al-Damaty a menţionat: „am spus mai devreme că există 60% şanse să existe ceva dincolo de ziduri, dar acum după citirea iniţială a scanărilor spunem că există o probabilitate de 90% să fie ceva dincolo de ziduri”.
Totuşi, există nişte dubii. The National Geographic Society a condus o serie de scanări radar pentru a găsi dovezi cu privire la existenţa unor camere. Au scanat pereţii la 5 înăţimi diferite, alternând între două antene cu frecvenţe de 400, respectiv 900 de megaherţi. Rezultatele au fost însă negative. Cunoscutul egiptolog Zahi Hawass a respins această teorie, susţinând că în toată cariera sa nu a găsit nicio dovadă care să susţină afirmaţiile conform cărora există camere secrete în mormântul lui Tutankhamon.
Un alt plan este de a încerca observaţii fizice, prin sondarea pereţilor în cauză, care ar tranşa problema.
O posibilă cameră este mormântul lui Nefertiti?
Reeves a speculat că este posibil ca una dintre potenţialele camere să conţină rămăşiţele reginei Nefertiti. Atunci când regele a murit neaşteptat, acesta a fost îngropat în grabă într-una dintre camerele mormântului lui Nefertiti.
Nefertiti era căsătorită cu Akhenaton, care a încercat şi a eşuat să convertească Egiptul la monoteism. Analizele ADN susţin că Akhenaton era tatăl lui Tutankhamon, dar experţii nu s-au pus de acord asupra identităţii mamei regelui.
Totuşi, această speculaţie este departe de a câştiga teren în condiţiile în care şi existenţa unor camere secrete este discutabilă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Nilometrul, dispozitivul antic care stabilea impozitele în Egipt- FOTO
Mumie veche de 3.000 de ani descoperită într-un mormânt din Egipt