Textul „Romanţa lui Alexandru” divulgă planuri pentru viitorul imperiului sau şi beneficiarii moştenirii sale.
Dovada aceasta poate fi găsită într-un manuscris antic, cunoscut sub numele de „Romanţa lui Alexandru”, o carte de fabule care descriu faptele conducătorului macedonean, relatează Daily Mail. Până acum, experţii nu au acordat acestui document prea multă importanţă istorică, întrucât s-a considerat a fi de natură mitică.
Istoricul David Grant consideră că există o bază reală a acestui manuscris, argumentele detaliate ale acestei afirmaţii se găsesc în cartea sa numită In Search of the Lost Testament of Alexander the Great”.
Grant susţine că testamentul original al lui Alexandru cel Mare a fost muşamalizat de generalii săi, pentru că acesta îi numea pe fiul său nenăscut Alexandru al IV-lea şi pe cel mai mare fiu, Heracles, ca succesorii imperiului.
Generalii săi, în loc să accepte conducerea fiilor care nu aveau „sânge pur”, au decis să lupte unul împotriva altuia într-un conflict sângeros pentru putere. Grant dezvăluie că „textele care au supravieţuit fac destul de clar faptul că niciun general care se afla cu Alexandru la Babilon nu ar fi acceptat ca autoritatea lor să fie subordonată unui fiu cu origini dintr-un teritoriu cucerit”.
De asemenea, Grant menţionează că acest testament a fost rescris la câteva decenii după moartea conducătorului de unul dintre generali pentru a fi un document care să susţină legitimitatea acestuia la tron.
Printre altele, acest document conţine informaţii cu privire la intenţia unor generali de a-l otrăvi pe Alexandru cel Mare.
Dacă aceste lucruri se adeveresc, este nevoie de o întreagă recalibrare a discursului academic cu privire la istoria întâmplărilor din acel timp.
Harta Imperiului Macedonean la 324 – 323 î.e.n. Credit: Wikipedia
Alexandru cel Mare este unul dintre cei mai de succes comandanţi militari din istorie. Fiind neînvins în lupte, a construit un imperiu care se întindea din Macedonia şi Grecia, în Persia, Egipt şi chiar porţiuni din nordul Indiei. Există doar 5 relatări care descriu moartea acestuia din Babilon, în anul 323 î.e.n, la vârsta de 32 de ani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum a murit Alexandru Macedon?
Secretul armurii lui Alexandru cel Mare a fost dezvaluit
Noi descoperiri în uriaşul mormânt misterios din vremea lui Alexandru cel Mare