Cercetătorii susţin că explozia rachetei Falcon 9 a avut loc din cauza cedării unui compartiment cu heliu sub presiune, unul dintre cele trei de acest tip folosite pentru a presuriza rezervorul de oxigen lichid.
Oxigenul lichid este esenţial pentru acest tip de rachete, întrucât ajută la forţa de ascensiune, alături de kerosenul de tip RP-1. Acest oxigen are o temperatură de aproximativ -185 de grade Celsius, dar SpaceX îl răceşte la -205 grade pentru a-i creşte densitatea. Din cauza acestui lucru, substanţa trebuie încărcată la doar 35 de minute înainte de lansare, ceea ce este problematic în cazul unei defecţiuni. De asemenea, materialul din care este făcut rezervorul poate avea de suferit, aşa cum indică şi savanţii care au participat la această investigaţie.
Accidentul de la 1 septembrie este al doilea de acest tip, care implică sistemul de presurizare cu heliu, altul petrecându-se în iunie 2015.
Totuşi, aceste accidente sunt rare, SpaceX lansând nouă misiuni de succes la rând de la dezastrul de la 1 septembrie.
Racheta Falcon 9 a explodat la 1 septembrie 2016 pe platforma de lansare din Cape Canaveral, suflul exploziei a cutremurat clădirile şi ferestrele de la câţiva kilometri depărtare. Explozia a distrus satelitul Amos-6, deţinut de Facebook, ce trebuia lansat peste câteva zile. Satelitul valora 200 de milioane de dolari.
Sursa: Spaceflight Now
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum îşi construieşte SpaceX rachetele – VIDEO
Avertismentul lui Elon Musk, fondatorul SpaceX: ”Faceţi asta înainte de Al Treilea Război Mondial”
A fost stabilită cauza care a dus la distrugerea rachetei Falcon a companiei SpaceX – VIDEO