Martorii spun că după ce pitolul Amy Johnson s-a împotmolit în estuarul Tamisei, barca trimisă să o salveze a lovit-o din greşeală şi elicea a ciopârţit-o, la propriu, pe femeie.
Amy a fost, de asemenea, prima persoană care a zburat, într-o singură zi, de la Londra la Moscova şi a devenit un pionier în rândul fetelor, care, auzindu-i povestea, au început să viseze şi ele la o viaţă plină de aventură şi să privească dincolo de ocupaţiile casnice.
Amy a lăsat o moştenire care are repercusiuni chiar şi în prezent, la 75 de ani după moartea ei. Compania low-cost easyJet a botezat un avion cu numele ei şi a dublat în acest an numărul femeilor pilot, în cadrul proiectului „Amy Johnson Flying Initiative”.
Folosindu-se de hărţi improvizate şi de o busolă, Amy a reuşit să ducă la bun sfârşit călătorii de-a dreptul incredibile. Când a rămas fără recorduri de bătut, a decis să se înroleze în armată şi să lupte pentru Marea Britanie în al doilea Război Mondial, ducând avioane în tot Regatul.
Aceasta a fost decizia care a costat-o viaţa pe Amy Johnson, iar moartea ei rămâne şi astăzi un mister.
Corpul ei nu a fost niciodată găsit, iar istoricul Alec Gill crede că dovezile conduc la o singură concluzie, că trupul ei s-a prins în elicea bărcii de salvare şi că acesta a fost, literalmente, ciopârţit.
Amy avea 37 de ani când, pe 5 ianuarie 1941, a urcat la bordul unui avion, deşi condiţiile atmosferice nu erau unele potrivite pentru zbor – cu ceaţă şi zăpadă abundentă -, având busola stricată, pentru a livra un avion necesar în luptă. A ignorat toate ordinele pe care le primise, acelea de a nu pleca la drum. Zborul ar fi trebuit să dureze 90 de minute, însă la patru ore de la decolare ea a pierdut controlul aeronavei şi s-a probuşit pe coasta Kent, lângă golful Herne.
Când şi-a dat seama că rămâne fără combustibil, a sărit din avion şi a aterizat în apele Tamisei, sperând să fie salvată. Câteva secunde după ce paraşuta ei s-a deschis, ea a aterizat în apa rece şi a dispărut, trupul ei nefiind niciodată găsit.
Mult timp, s-a crezut că Amy Johnson s-a înecat în apele reci ale Tamisei, însă noile dovezi apărute par să explice de ce trupul ei nu a fost niciodată găsit. Se pare că ea a fost ucisă de elicea bărcii care pornise în căutarea ei.
Această nouă pistă a fost lansată de Harry Gould, în vârstă de 84 de ani, al cărui tată a lucrat la forţele navale ca rezervist. Acesta din urmă i-a povestit fiului că accidentul s-a întâmplat din cauza faptului că barca de salvare s-a împotmolit şi, în timpul manevrelor de repunere în mişcare, Amy a fost prinsă în elicea bărcii. Membrii echipajului au încercat să o salveze, însă le-a fost imposibil.