Originar din spaţiul cosmic, unicitatea acestui cristal nu derivă doar din faptul că este extrem de rar, ci şi din specificitatea structurii sale atomice, iar de-a lungul timpului existenţa sa a fost chiar infirmată, căci nu se credea că un asemenea exemplar ar putea fi real.
Acest cvasicristal a fost descoperit de o echipă condusă de geologul Luca Bindi de la Universitatea din Florenţa, Italia. Acesta are o compoziţie care nu a mai fost regăsită în cadrul unui cristal, dar este posbil ca mai multe alte astfel de exemplare urmează să fie descoperite.
Cvasicristalele au o structură atomică unică, care combină proprietăţile simetrice ale unui cristal cu haosul unui solid amorf. Cristalele tradiţionale, precum diamantele, de exemplu, au în componenţa lor atomi care sunt poziţionaţi într-o simetrie perfectă. Policristalele, ce includ metalele, pietrele şi gheaţa au o structură dezordonată, ca în cazul solidelor amorfe.
Înainte ca existenţa cvasicristalelor să fie confirmată, cercetătorii erau convinşi că, pentru ca o structură să se dezvolte cu o structură simetrică, este nevoie de câteva rotaţii simetrice, dar cvasicristalele nu ţin cont de această regulă, iar structura acestora se aseamănă cu forma unei gresii pentagonale.
Cu toate că cvasicristalele sunt extrem de rare, se poate foarte uşor ca acestea să fie reproduse în laborator. Când cercetătorii au analizat compoziţia acestuia, şi-au dat seama că este alcătuit din aluminiu, cupru şi din atomi de fier, toate aranjate sub formă pentagonală. Este prima oară când această compoziţie a fost descoperită în natură, ceea ce denotă că procesul de înţelegere şi de analizare al acestuia este încă în formă iniţială.
Sursa: Science Alert
Citeşte şi:
Cristale valoroase descoperite in albia unui rau