Cercetarea a fost realizată asupra a 19 mormoni, experţii au descoperit că atunci când i-au rugat să ,,simtă spiritul” creierul lor s-a activat similar cu momentele în care oamenii iau droguri sau ascultă muzică.
Acestea sunt printre primele rezultate care dovedesc cum răspunde creierul la ideea de Dumnezeu, dovedind rolul impresionant pe care religia îl are asupra stării de spirit şi a deciziilor pe care oamenii le iau.
,,Începem să înţelegem cum participă creierul la experienţe pe care oamenii le consideră spirituale,” a declarat principalul cercetător Jeff Anderson, de la Universitatea din Utah. ,,În ultima perioadă, tehnologille de imagistică a devenit atât de complexă încât putem răspunde la întrebări care circulă în lume de milenii,” adaugă el.
Chiar dacă unele persoane sunt adepte ale unei religii sau nu, religia are un impact major asupra societăţii umane. Pentru a înţelege efectele religiei, cercetătorii au analizat 19 mormoni cu vârstă sub 40 de ani, dintre care 7 erau femei şi 12 bărbaţi. Toţi se considerau extrem de devotaţi, terminând doi ani de lucrare misionară.
Aceştia au fost puşi într-un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională şi le-au fost prezentate mai multe articole care ar fi trebuit să îi facă să ,,simtă spiritul”.
În timpul orelor de analize, mormonii au fost puşi să se odihnească şase minute, să observe statisticile despre biserica Mormonă timp de şase minute, opt minute în care să citească citate false despre mormoni şi liderii religiilor din lume, opt minute în care a citit din Cartea Mormonilor, 12 minute în care au urmărit scene biblice şi încă opt minute de citate.
În acelaşi timp, participanţii erau rugaţi să explice ceea ce simt. Răspunsul acestora a fost similar, afirmând că simt o senzaţie de pace şi o senzaţie fizică de căldură. Majoritatea erau în lacrimi la sfârşitul testelor.
Pe tot parcursul testelor, creierul lor a fost scanat. Regiunile care s-au activat făceau parte din sistemul de răsplată al creierului despre care cercetătorii ştiu că este stimulat de droguri, fast-food sau sex.
Această parte a creierului mai este cunoscută şi cu denumirea de nucleus accumbens sau ,,centrul de răsplată” deoarece controlează senzaţia de dependenţă şi joacă un rol important în eliberarea hormonului dopamină. O altă regiune care s-a activat a fost cortexul prefrontal medial, regiune asociată cu judecata şi morala.
Sursa: Science Alert
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: