Modele realizate pe computer au demonstrat că peste 47% din alcătuirea fiecărui cromozom reprezintă, de fapt, o subtanţă enigmatică, numită „periferia cromozomului”. Această substanţă rămâne un mister pentru că este aproape imposibilă vizualizarea interiorului acestuia.
Cromozomii au fost descoperiţi în 1882 şi încă rămân dificili de studiat, căci nu sunt vizibili fără prezenţa unui nucleu celular, cu excepţia momentului în care o celulă se divide, prin mitoză sau meioza. În timpul diviziunii celulare, cromozomul devine spiralat şi se poate vedea cu ajutorul unui microscop. Cromozomii nu pot fi observaţi dacă nu are loc acest fenomen.
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, au inventat o metodă de a modela toţi cei 46 de cromozomi umani în rezoluţie 3D. Acest sistem este numit 3D-CLEM şi foloseşte lumina şi microscopie electronică pentru a colecta informaţii cu privire la aceste obiecte extrem de mici.
Un membru al echipei de cercetători a afirmat: „Pentru prima dată, definirea structurii a celor 46 de cromozomi umani ne-a făcut să reconsiderăm ideea conform căreia cromozomii sunt compuşi exclusiv din cromatină.” Se pare că această cromatină face parte din cromozomi doar într-un procent de 53% până la 70%, dar restul compoziţiei rămâne, încă, un mister, dar cercetările au arătat că periferia cromozomilor are nevoie de prezenţa proteinei Ki-67, care previne aglomerarea cromozomilor. Acest lucru îi atribuie cromozomului un rol critic în coordonarea diviziunii celulare, iar erorile acestui proces sunt reprezentate de defectele din naştere şi chiar de cancer.
Sursa: Big Think
Citeşte şi:
Ce se întâmplă cu „cromozomul masculinităţii” la bărbaţii care fumează?
Bărbaţii care au pierdut o parte a cromozomului Y mor mai repede şi se pot îmbolnăvi de cancer