Pentru că inima porcilor este similară în ceea ce priveşte mărimea cu cea a oamenilor, aceste animale sunt văzute de către medici ca nişte foarte buni candidaţi pentru transplanturile de inimă. În orice caz, xenotransplantul (transferul de organe între animalele din specii diferite) este extrem de complicat, căci fiecare sistem imunitar este programat să respingă şi să elimine materialul străin.
Astfel, este necesar ca organele să fie modificate genetic înainte de a fi transplantate. În trecut, cercetătorii americani au reuşit ca inimile porcilor să reziste în corpul babuinilor timp de doi ani, dar acestora le erau administrate imunosupresoare, pentru a fi siguri că operaţiunea va avea succes. Însă, odată cu acest eveniment, a crescut speranţa că, într-o zi, va fi posibil transplantul organelor animalelor în rândul oamenilor.
Inima a fost recoltată de la un porc pe nume Mideumi, care a fost modificat genetic în anul 2010, pentru a produce proteinele membrană care, speră cercetătorii, au un rol important în protejarea sa în faţa sistemului imunitar al macacului.
Acest experiment a fost un real succes, iar maimuţa a fost supusă şi unul transplant de cornee, prelevată tot de la acel porc, şi se pare că a fost tolerată la fel de bine.
Sursa: IFL Science
Citeşte şi:
In pregatire: primul transplant de picioare
Organe umane pentru transplant, „crescute în” porci!
Pentru prima dată în istorie a fost efectuat transplantul unui organ sintetic (VIDEO)
PREMIERĂ MEDICALĂ. Primul transplant de uter de la un donator viu a fost realizat cu succes