”Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei” de Lucian Boia. După o viaţă de istoric, o viaţă de învăţare şi dez-văţare, Lucian Boia de data asta de-mitologizează istoria. Propriul domeniu de viaţă şi muncă. Câţi gânditori au acest curaj?
Lucian Boia detonează seria de clasificări pe care le-am dobândit în şcoală: „Împărţim istoria în bucăţi, pe tranşe cronologice, domenii, probleme, structuri, în timp ce Istoria adevărată le cuprinde pe toate de-a valma. Punem în istorie o ordine pe care Istoria nu o are, ” scrie Mediafax.
Boia consideră că este, poate utilă clasificarea, dar doar în compania unei reale conştiinţe. Să fim serioşi cine are puterea unei asemenea conştiinţe? ”Construim ceea ce Max Weber a numit «tipuri ideale», nici adevărate, nici neadevărate; precum pipa lui Magritte. Totul e să nu uităm că această vastă reamenajare e opera noastră, să nu pretindem că aşa ar fi pur şi simplu Istoria.”
Totul este istorie, dar Istoria nu este aici. Nu avem capacitatea să cuprindem Toată istoria. Şi ideea de Istorie însăşi este falsă. Avem Istoriile. Viermuiala, pluralismul, Ceilalţi sunt necuprinşi în Istorie oricât de deschisă este societatea. ”Istoria autentică e un amalgam nediferenţiat în neîncetată fierbere. Operaţia de «disciplinare» şi «sistematizare» ne aparţine. Istoricul e un neobosit făuritor de coerenţă. Sub bagheta lui, totul ajunge să se lege, toate se explică, iar trecutul se încarcă cu semnificaţii.“
Da, istoria nu ne învaţă Nimic. Dovadă discursul Trumpist, cel al minciunii propagate prin reţelele de socializare. Da, Istoria este scrisă de cei Puternici. Da, este doar o interpretare care ignoră evidenţele. Din această ne-înţelegere ies monştrii precum dacismele (nu avem destule dovezi despre Dacia, dar avem atâtea minciuni fondatoare).
„ Aceasta e principala provocare a anilor ce vor veni. Sunt toate indiciile că ne vom instala durabil într-o istorie fluidă, extrem de schimbătoare, cu totul alta decât lumea, nu imobilă, dar cu evoluţii lente şi aproape imperceptibile la scara unei vieţi umane, pe care au cunoscut-o înaintaşii noştri. E, aşadar, cu totul altă poveste decât „sfârşitul Antichităţii“: povestea, care abia începe a fi scrisă, a unui viitor cu totul diferit decât trecutul. Să ne ţinem bine, e ameţitor!“
Trebuie recunoscut: Lucian Boia a intrat în epoca Facebook mai repede decât toată Istoria şi istoricii români, care se luptă pentru a dovedi genialitatea lui Mihai Viteazu sau viaţa după moarte a lui Ceauşescu.
Cartea aici.
Interviu Lucian Boia pentru Gândul.