Home » D:News » 10 Mituri despre alimente în plasa cărora s-ar putea să cazi şi tu

10 Mituri despre alimente în plasa cărora s-ar putea să cazi şi tu

10 Mituri despre alimente în plasa cărora s-ar putea să cazi şi tu
Publicat: 04.11.2016
Miturile despre alimente sunt prezente la tot pasul şi niciodată nu vor conteni să zăbovească în mintea noastră.

Site-ul CSID notează dacă este în regulă să consumi alimente al căror termen de valabilitate este depăşit, dacă ouăle îşi păstrează prospeţimea atunci când le ţii pe uşa frigiderului sau dacă mâncarea poate fi consumată în siguranţă şi la 7 zile după ce a fost gătită.

1. Nu te îmbolnăveşti dacă mănânci un aliment după expirarea termenului de valabilitate – adevărat şi fals

De fapt, data de expirare arată că, după termenul trecut pe etichetă, produsul respectiv îşi pierde din valorile nutriţionale.

Desigur, nu este recomandat să mănânci un iaurt sau mezeluri la jumătate de an după data expirării, mai ales că acestea sunt categorii de alimente uşor perisabile. În schimb, o conservă, de exemplu, poate fi consumată chiar şi la câteva luni sau câţiva ani mai târziu de la expirarea valabilităţii, deoarece este închisă ermetic şi nu există astfel mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor.

2. Alimentele nu se decongelează la temperatura camerei – adevărat

Dacă decongelezi carnea la temperatura camerei, trebuie să ştii că numărul bacteriilor se poate dubla la fiecare 20 de minute. Cea mai sigură metodă de decongelare a alimentelor este ţinerea acestora în frigider. Chiar dacă procesul va dura mai mult, măcar eşti sigur că nu te vei îmbolnăvi.

3. Este periculos să mănânci direct din conservă – fals

Dacă acea conservă, fie ea de peşte, de legume ori de carne, nu este umflată sau ruginită, nu există niciun risc să mănânci direct din ea. Desigur, pentru a fi 100% sigur că nu vei păţi nimic, este indicat să o treci sub jet de apă rece, pentru a elimina particulele de praf sau orice alte microorganisme ce pot zace pe capac.

4. Alcoolul se evaporă în întregime în timpul gătitului – fals

După câteva minute de fierbere, în mâncare rămâne cel puţin 85% din cantitatea de alcool adăugată; după o oră, în mâncare rămâne circa 25% alcool, iar după 3 ore, doar 5%. Aşadar, dacă aromatizezi o bucată de friptură cu alcool fin, ţine cont că abia după 3 ore de gătit va dispărea aproape de tot acea cantitate, aşa că evită să urci la volan dacă nu o găteşti un timp îndelungat.

5. Mâncarea poate fi ţinută la frigider şi consumată în siguranţă cel puţin o săptămână – fals

Resturile de mâncare rămase de la cină pot fi consumate în termen de maximum 3 zile de la gătire, nu mai mult. Dacă nu intenţionezi să le consumi în acest interval, pune-le la congelator; astfel, îşi vor păstra mai mult timp gustul şi valoarea nutriţională.

Vezi următoarele 5 mituri în CSID!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Structură piramidală veche de peste 2.000 de ani, descoperită în deșertul Iudeei
Structură piramidală veche de peste 2.000 de ani, descoperită în deșertul Iudeei
Pericolul de pe Marte: Praful toxic, o amenințare pentru astronauți
Pericolul de pe Marte: Praful toxic, o amenințare pentru astronauți
Descoperire arheologică în Marea Britanie: Tezaurul din Epoca Fierului care ar putea rescrie istoria
Descoperire arheologică în Marea Britanie: Tezaurul din Epoca Fierului care ar putea rescrie istoria
Richard Chamberlain, de la Dr. Kildare la Preotul care a păcătuit iubind. 11 fapte despre legenda hollywoodiană, actorul timid care a dominat televiziunea anilor ’60
Richard Chamberlain, de la Dr. Kildare la Preotul care a păcătuit iubind. 11 fapte despre legenda hollywoodiană, actorul ...
Administrația Trump a eliminat instrumentul esențial pentru analiza riscurilor climatice
Administrația Trump a eliminat instrumentul esențial pentru analiza riscurilor climatice
Transplantul de barbă: Între modă și capcană costisitoare
Transplantul de barbă: Între modă și capcană costisitoare
Ranchiuni și resentimente: De ce ne este atât de greu să iertăm?
Ranchiuni și resentimente: De ce ne este atât de greu să iertăm?
O nouă metodă contraceptivă în curs de dezvoltare: implant auto-formator administrat prin injecție
O nouă metodă contraceptivă în curs de dezvoltare: implant auto-formator administrat prin injecție
Test de cultură generală. De ce se înnegresc bananele?
Test de cultură generală. De ce se înnegresc bananele?
Telescopul James Webb a detectat un moment crucial din istoria Universului: sfârșitul epocii întunecate
Telescopul James Webb a detectat un moment crucial din istoria Universului: sfârșitul epocii întunecate
Disney promovează diversitatea „într-un mod care nu respectă” reglementările guvernamentale, susține o anchetă
Disney promovează diversitatea „într-un mod care nu respectă” reglementările guvernamentale, susține o anchetă
2.000 de restaurante fast-food, închise după ce un șobolan a fost găsit într-o supă
2.000 de restaurante fast-food, închise după ce un șobolan a fost găsit într-o supă
Ziua în care Carol al II-lea pune total capăt democraţiei în România
Ziua în care Carol al II-lea pune total capăt democraţiei în România
Un negociator rus spune că încetarea focului în Ucraina nu va veni în 2025
Un negociator rus spune că încetarea focului în Ucraina nu va veni în 2025
O franțuzoaică a scos la licitație un buncăr militar din cel de-al Doilea Război Mondial
O franțuzoaică a scos la licitație un buncăr militar din cel de-al Doilea Război Mondial
S-a aflat cum a pornit cel mai mare incendiu din istoria Coreei de Sud
S-a aflat cum a pornit cel mai mare incendiu din istoria Coreei de Sud
Donald Trump este 100% sigur că SUA vor avea Groenlanda
Donald Trump este 100% sigur că SUA vor avea Groenlanda
Misiune în Rusia țaristă în Primul Război Mondial
Misiune în Rusia țaristă în Primul Război Mondial