Însă, dacă acest lucru va fi posibil, acest proces va putea fi încetinit, iar poluarea nu va mai reprezenta o atât de mare problemă. În acest scop, o echipă de cercetători de la Department of Energy’s Oak Ridge National Laboratory au realizat un catalizator care conţine carbon şi azot, iar când au aplicat curent electric de doar 1.2 volţi, catalizatorul a transformat o soluţie de dioxid de carbon dizolvată în apă în etanol. Rezultatul este surprinzător din mai multe motive: în primul rând, răstoarnă procesul de combustie folosind doar puţină electricitate, iar în al doilea rând, acest lucru se realizează prin obţinerea unei însemnate cantităţi de etanol.
Totuşi, nu este prima oară când se încearcă transformarea dioxidului de carbon în ceva utilizabil, cercetătorii din întreraga lume încercând să îl transforme în metanol sau în combustibil hidrocarbonat. De asemenea, o echipă din Islanda a încercat transpunerea acestuia în roci solide, pentru ca acesta să poată fi ars şi, astfel, să dispară definitiv.
Reuşita acestor demersuri ar putea reprezenta un pas important, căci populaţia este în continuă creştere, iar energia trebuie să crească şi ea, astfel poluarea va atinge un nivel mult mai ridicat decât cel actual.
Sursa: Science Alert
Citeşte şi:
Cladiri mai eficiente energetic – cheia reducerii emisiilor de dioxid de carbon
Omenirea a stabilit un nou record: emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel fără precedent
Orasele contin mai mult carbon decat padurile tropicale
Dioxidul de carbon este indicatorul cheie al sănătăţii umane