Chisturile sunt frecvente la femeile cu vârste cuprinse între 35 şi 50 de ani, dar pot apǎrea şi la fetele cu vârste mai mici de 20 de ani. Unele femei pot avea un singur chist mamar sau mai multe, la un singur sân sau la ambii.
“Chisturile au o consistenţǎ moale, în cazul în care acestea se gǎsesc aproape de suprafaţa pielii sau o consistenţǎ durǎ dacǎ au apǎrut mai adânc în ţesutul mamar. Ele se pot dezvolta în orice parte a sȃnului, însǎ cel mai frecvent apar în jumătatea superioară. Deşi cauza exactă care duce la apariţia acestori chisturi nu este cunoscutǎ, specialiştii considerǎ cǎ una dintre cauze poate fi excesul de estrogen din organism. Chisturile sunt formaţiuni benigne ce dispar, în mod normal dupǎ intrarea în memopauzǎ, în lipsa unei terapii hormonale”, precizează medicul ginecolog Alina Oprea pentru Gândul.
Chisturile nu necesitǎ tratament decât dacǎ au dimensiuni mari sau dacǎ produc durere. “De obicei, durerea este un simptom care apare în special înaintea apariţiei menstrei, iar acestǎ durere se numeşte durere ciclicǎ, deoarece apare o datǎ pe lunǎ, iar durerea constantǎ se numeşte durere non-ciclicǎ. Specialiştii afirmǎ cǎ prezenţa acestor chisturi mamare nu se asociazǎ cu creşterea riscului de cancer de sân”, adaugă medicul Alina Oprea pentru Gândul.
Cauzele care duc la dezvoltarea chisturilor mamare
Excesul de estrogen din organism poate juca un rol în apariţia acestora. “Fiecare sân conţine lobi glandulari dispuşi sub forma unor petalele de margaretǎ. La rândul loc, aceştia sunt divizaţi în lobuli care produc laptele în timpul sarcinii şi al alăptării. De aici, nişte mici ducte conduc laptele spre un rezervor. Chistul mamar apare atunci când ductele se dilatǎ şi se umplu cu lichid ca urmare a creşterii exagereate a glandei sau a ţesutului conjunctiv care dǎ şi forma sânului.
Microchisturile sunt formaţiuni mici care pot fi observate în timpul testelor imagistice, în timp ce macrochisturile sunt formaţiuni ce au între 2.5 – 5 cm. Chisturile mamare mari pot exercita presiune asupra ţesutului mamar din apropiere, motiv pentru care unele chituri sunt dureroase”, mărturiseşte medicul ginecolog Alina Oprea, de la clinica Medlife, pentru Gândul.
Simptomele date de chisturile mamare:
• Sensibilitate dureroasă ȋn zona chistului sau la nivelul sȃnului;
• Creşterea ȋn volum a chistului cu cȃteva zile ȋnaintea menstruaţiei;
• Scǎderea ȋn volum a chistului şi ameliorarea durerilor şi a sensibilitǎţii o datǎ ce menstra a trecut;
• Creşterea ȋn volum a sȃnului ȋnainte de menstrǎ.
Citeşte continuarea în Gândul!