Autorităţile mediului din Zimbabwe vor deposeda de corn 700 de rinoceri adulţi pentru a frâna braconajul care vizează această specie. „Scopul nostru este acela de a deposeda de corn orice rinocer adult şi aproape că am încheiat această operaţiune”, a explicat Lisa Marabini, directoare la „Aware Trust Zimbabwe” (ATZ), un grup de veterinari şi ecologişti care ajută autorităţile în acest proces. „Aceasta este o măsură care reduce potenţialul câştig al braconierilor. Braconajul este o problemă foarte gravă în această ţară”, a adăugat ea.
Ca şi la vecinul său sud-african, rinocerul este animalul cel mai braconat în Zimbabwe.
Potrivit d-nei Marabini, cel puţin 50 de exemplare au fost ucise de braconieri anul trecut. Acest trafic alimentează o piaţă clandestină a medicinei tradiţionale asiatice, în special în Vietnam şi în China, unde prafului din corn de rinocer i se atribuie nişte proprietăţi terapeutice nedovedite ştiinţific.
Cornul rinocerului este înlăturat cu ajutorul unui ferăstrău, o procedură nedurereroasă pentru animalul care este anesteziat circa 15 minute. Dacă a fost înlăturat corect, cornul creşte la loc. Numeroşi crescători de rinoceri din Africa de Sud folosesc această metodă cu regularitate şi stochează cornii în aşteptarea unei autorizaţii pentru comerţul internaţional, actualmente interzis. Aceştia estimează că interzicerea acestui comerţ nu face altceva decât să alimenteze braconajul şi ei asigură că pot satisface cererea asiatică, furnizând cornii unor rinoceri care nu vor fi ucişi pentru a fi deposedaţi de corn.
Sursa: rador.ro