Jurnaliştii de la Associated Press au analizat 25 de studii ştiinţifice din ultima decadă, care comparau spălatul pe dinţi simplu cu spălatul pe dinţi urmat de folosirea aţei dentare. Aceştia nu au găsit, însă, dovezi concrete în privinţa eficienţei utilizării aţei dentare.
Într-un studiu din 2015 se notează ”lipsa de eficacitate” a acestei practici, în timp ce un alt studiu, din acelaşi an, concluzionează că ”majoritatea studiilor nu reuşesc să demonstreze că aţa dentară este general eficientă în înlăturarea tartrului”.
Doar un singur studiu, publicat în 2011, asigură că aţa dentară poate reduce inflamarea gingiilor, însă a fost extrem de criticat de specialişti.
Jurnaliştii de la AP au analizat şi studiile citate de promotorii aţei dentare – Asociaţia Americană de Stomatologie şi Academia Americană de Paradontologie – care susţin că utilizarea ei după periajul dinţilor previne instalarea plăcii bacteriene, tartrului, gingivita şi cariile dentare. Potrivit AP, aceste studii au fost realizate ori pe o perioadă foarte scurtă de timp (două săptămâni), ori pe un eşantion restrâns de persoane (25 de subiecţi).
Numeroase studii au făcut o legătură între sănătatea dinţilor şi afecţiunile gingivale şi boli grave, precum cele de rinichi şi de inimă sau diabetul. Totodată, nicio cercetare nu a ajuns la concluzia că una o cauzează pe cealaltă, ci doar există o relaţie între cele două.
Wayne Aldredge, preşedinte parodontogilor americani, a recunoscut dovezile ştiinţifice slabe şi durata scurtă de timp în care s-au efectuat numeroase studii. Acesta a precizat, însă, că eficacitatea aţei dentare ar putea fi mai mare în cazul persoanelor care prezintă riscul de a dezvolta afecţiuni gingivale, al fumătorilor şi al diabeticilor.
El îndeamnă pacienţii săi să folosească aţa dentară pentru a ajuta la evitarea afecţiunilor gingivale. „Este ca şi cum construieşti o casă şi nu vopseşti două dintre laturile ei. În cele din urmă, cele două părţi se vor strica mai repede”, a dat el exemplu.
Potrivit acestuia, mulţi oameni folosesc aţa dentară incorect, se deplasează într-o mişcare de tăiere în sus şi în jos, în părţile laterale ale dinţilor.
Sursa: AP