În interiorul majorităţii vulcanilor există o cavitate închisă (caldeiră) în care se află magmă. Uneori, roca topită poate rămâne expusă la suprafaţă, însă acest lucru se înâmplă numai în cazul vulcanilor activi, care propulsează masă minerală incandescentă în exterior, pentru ca, ulterior, aceasta să se întoarcă înapoi şi să fie retopită.
În lume, există foarte puţini vulcani la suprafaţa cărora să fi fost detectate ,,lacuri cu lavă”. Cel mai cunoscut este Muntele Nyiragongo din Republica Democrată Congo. Formaţiunea din partea superioară a acestuia este cea mai mare de acest tip din lume, dat fiind faptul că are un diametru de aproximativ 1,2 kilometri şi o adâncime de circa 600 de metri. Se presupune că vulcanul este activ încă din anul 1882.
Lacul cu lavă de pe Muntele Nyiragongo (Foto:amusingplanet.com/Olivier Grunewald/Boston.com)
Un alt lac cu lavă este cel de pe Erta Ale, un vulcan localizat în regiunea Afar din nord-estul Etiopiei. Muntele are o înălţime de numai 613 metri, însă caldeira din interiorul său are un diametru de 1,7 kilometri. În cavitate a fost observată lavă încă din anii 1960.
Lacul cu lavă de muntele Erta Ale (Foto:amusingplanet.com/Indrik myneur/Flickr)
Vulcanul Ambrym se află în arhipelagul Vunuatu, la aproximativ 1750 de kilometri faţă de ţărmul de nord al Australiei. În munte există două lacuri cu lavă, pe care localnicii le-au denumit ,,Marum” şi ,,Benbow”. Caldeira vulcanului are un diametru de aproximativ 12 kilometri şi se presupune că s-a format în urmă cu circa 1900 de ani.
Lacul cu lavă din interiorul vulcanului Ambrym (Foto:amusingplanet.com/Geophile71/Wikimedia)
Muntele Erebus se află pe insula Ross, este al doilea cel mai înalt vulcan din Antarctica şi cel mai sudic vulcan de pe Terra. Caldeira din vârful său are o formă eliptică şi diametre cuprinse între 500 şi 600 de metri. De asemenea, există o caldeiră secundară, cu un diametru de aproximativ 250 de metri şi o adâncime de circa 100 de metri. Lacul cu lavă există din anul 1972.
Lacul cu lavă din interiorul Muntelui Erebus (Foto:amusingplanet.com/Carsten Peter)
Kilauea este cel mai tânăr şi cel mai activ vulcan din insulele Hawaii. El este localizat în sudul insulei cunoscute sub numele de ,,Insula cea Mare”. În interiorul vulcanului există două lacuri cu lavă: Halemaʻumaʻu şi PuʻuʻŌʻō.
Lacul cu lavă din interiorul vulcanului Kilauea (Foto:amusingplanet.com/J.D. Griggs/Wikimedia)
Sursa: amusingplanet.com
Vă mai recomandăm şi: Într-o regiune din Africa există un reactor nuclear vechi de peste 2 miliarde de ani
Muntele Conner, formaţiunea stâncoasă spectaculoasă care te poate păcăli – GALERIE FOTO