Nutriţionistul Luminiţa Florea precizează pentru Gândul care sunt alimentele pe care e indicat să le evităm la cină.
“Masa de seara poate fi opţională într-o dietă echilibrată, asta dacă am reuşit să acoperim cel puţin două mese principale (mic dejun şi prânz) şi una–două gustări de-a lungul zilei respective. De cele mai multe ori se întâmplă însă să fie singura şi cea mai consistentă masă a zilei pentru o persoană şi ,din păcate, o reţetă ,,de succes” pentru creşterea în greutate pe termen lung. În acest mod, îngrăşarea nu va întârzia să apară mai devreme sau mai târziu)”, spune nutriţionistul Luminiţa Florea pentru Gândul.
1 .Alimente care nu trebuie consumate seara:
– paine integrală/ cu seminţe;
– cereale (tip muesli, boabe de grâu, orz, ovăz
– mămăligă/ preparată cu mălai, griş;
– paste făinoase din făină integrală;
– orez brun, nedecorticat;
– legume şi leguminoase cu amidon (cartofi, mazăre, fasole boabe, linte, năut);
– hrişca; cuş-cuş; mei; quinoa;
– zahăr şi derivate cu zahăr-prăjituri, bomboane, foietaje, creme, ciocolată, sucuri carbogazoase sau necarbogazoase;
– fructe şi sucuri naturale;
– unt, smântână, brânzeturi grase (oaie, bivoliţă, brânzeturi franţuzeşti, caşcaval);
– mezeluri cu carne tocată (crenvuşti, parizer, tobă, salam, cârnaţi, cabanos, pateu);
– tocături cu grăsime (mici, chiftele, hamburgeri);
– oleaginoase (migdale, nuci, alune, fistic, caju, macadamia);
– alcool, cu moderaţie.
2. Alimente care se pot consuma seara:
– carne albă slabă, peşte şi derivate;
– ouă, cu moderaţie, ocazional;
– lactate şi brânzeturi cu aport mediu de grăsime (maxim 16-18% grăsime);
– de evitat carnea roşie, bogată în grăsimi sau procesată;
– legume multe, crude, nepregătite termic, la grătar, sau doar uşor prelucrate, stil wok.
Sursa: Gândul