Actorul Tom Hanks a publicat joi un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook, în care a recomandat documentarul românesc „Chuck Norris vs. Communism”, despre povestea criticului de film Irina Margareta Nistor. Tom Hanks a spus: „pelicula ilustrează puterea cinema-ului de a schimba lumea”.
Tom Hanks a publicat pe pagina oficială de Facebook o imagine ce pare a fi o captură din documentarul românesc „Chuck Norris vs. Communism”. Actorul a ataşat fotografiei mesajul: „Trebuie să vedeţi acest film. Ilustrează perfect puterea pe care o are cinema-ul de a schimba lumea.” La sfârşitul mesajului, actorul s-a semnat cu „Hanx”.
Pelicula prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate, care au permis câtorva milioane de români să eludeze regimul represiv comunist.
Documentarul „Chuck Norris versus comunism” (2015), regizat de Ilinca Călugăreanu şi coprodus de HBO Europe, invită publicul să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate în România comunistă.
Filmul spune povestea Irinei Margareta Nistor, o femeie foarte hotărâtă şi pasionată, a cărei voce pătrunzătoare şi marcantă a inspirat o ţară întreagă. În timpul zilei, Irina traducea filmele Comitetului de Cenzori al Televiziunii Naţionale, asistând zilnic la absurdităţile sistemului comunist care eradica rapid orice informaţie din Vest. Pe afaceristul Zamfir, care comercializa casete video, l-a întâlnit în 1985, când a dublat vocea tuturor personajelor din filmele vândute de el pe piaţa neagră – de la Chuck Norris şi Robert De Niro, până la Jane Fonda şi ET.
Producţia a fost nominalizată la importante festivaluri din lume, printre care la Festivalul de Film de la Edinburgh (la categoria cel mai bun documentar) şi Sundance Film Festival (pentru Marele Premiu).
„Chuck Norris vs. Communism” (2015) a fost prezentat, în ianuarie 2016, pe canalul naţional de televiziune american PBS şi va intra anul aceasta şi în renumita reţea de filme Netflix.
Documentarul este o coproducţie România/ Germania/ Marea Britanie. Filmul a fost proiectat în premieră mondială, la începutul anului 2015, la Festivalul Sundance.
Sursa: Mediafax