Home » D:News » Andrei Roşu, unul dintre cei 4 români care vor vâsli peste Atlantic: „Fiecare om are Canalul Mânecii, Everestul lui” – INTERVIU VIDEO

Andrei Roşu, unul dintre cei 4 români care vor vâsli peste Atlantic: „Fiecare om are Canalul Mânecii, Everestul lui” – INTERVIU VIDEO

Publicat: 01.06.2016
Andrei Roşu este sportiv de anduranţă, deţinător de recorduri naţionale şi mondiale, blogger la www.andreirosu.ro şi susţinător de proiecte sociale.

Decembrie 2017 se anunţă a fi o lună deosebit de importantă pentru Andrei Roşu, Vasile Oşean şi Emil Curteanu. Cei trei români vor începe atunci să vâslească, alături de un al patrulea membru al echipajului, în cadrul celei mai dure cuse de canotaj din lume, ,,Talisker Whisky Atlantic Challenge”. Echipa va parcurge 5000 de kilometri pe apele Oceanului Atlantic, în aproximativ 60 de zile, cu scopul de a completa fondurile necesare realizării unui campus socio-medical la Adunaţii Copăceni, destinat copiilor diagnosticaţi cu boli rare sau limitatoare de viaţă.

,,Prima traversare într-o ambarcaţiune cu vâsle a avut loc în 1875, când doi pescari norvegieni au traversat din Manhattan până în Europa cu o ambarcaţiune cum vedem şi astăzi la mare, acele bărci de lemn puţin mai mari. Mai mult, după ce au terminat această cursă, care a durat 55 de zile, au mai vâslit vreo 2 zile până la Le Loivre, în Franţa, pentru că voiau să vadă portul. Aveau nişte prieteni acolo”, a declarat Andrei Roşu într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia lansării oficiale a competiţiei

Traseul va avea o lungime de circa 3000 de mile maritime, adică aproximativ 5000 de kilometri. În realitate, sunt 5200 – 5400, în funcţie de curenţi, în funcţie de ce furtuni vor întâmpina participanţii. Antrenamentul de dinaintea competiţiei durează între 18 şi 3 ani.

Referitor la echipamentul de care vor dispune cei trei, Andrei Roşu a spus că ,,există două tipuri de ambarcaţiuni pentru vâslit oceanic. Barca, să spunem, clasică se numeşte Pure şi are, văzută din faţă, forma aceea de V, ca orice barcă. În zona în care se doarme există două locuri de dormit. Nu vă imaginaţi că este un mega confort. Se doarme, practic, pe podea, pe care pui o saltea”. 

,,M-am angajat în acest proiect, un proiect frumos care, pentru mine personal este o provocare extraordinară, pentru că trec din postura celui din spate în faţă”, a declarat Vasile Oşean în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă. 

 ,,Am făcut canotaj 11 ani. Sunt liniştit că merg că merg cu Andrei şi cu Vasi, mai ales că avem şi un doctor printre noi. Sunt o fire mult mai liniştită. Pot să vă spun că, uitându-mă la mai multe filmuleţe, m-am gândit că am cam înnebunit, aşa, un pic”, a adăugat Emil Curteanu. 

Întrebat de Descoperă de motivul alegerii datei de pornire, Andrei Roşu a spus că ,,în primul rând, data de start este legată de curenţii din Atlantic. În al doilea rând, se pleacă din La Gomera şi se călătoreşte de la 27 de grade latitudine nordică la 17 grade, iar  temperatura medie este de cam de 20 de grade, deci nu este atât de frig. Apa este rece, deoarece are o temperatură între 14 şi 15 grade. Oricum, sunt curenţii favorabili pentru traversarea acestei curse, iar riscul de uragane este destul de mare, pentru că, mai degrabă, ne-am dori să întâmpinăm o furtună”.
 
Cei trei urmează să se pregătească nu doar din punct de vedere fizic pentru această competiţie, ci şi psihic, prin activităţi cum ar fi privarea de somn şi cunoaşterea reciprocă a membrilor echipajului. ,,În general, într-o ambarcaţiune, rolul fiecărui membru al echipajului este foarte clar. Fiecare se ocupă de câte o problemă. Unul se ocupă să găsească echipamentul de salvare, unul anunţă prin staţie ce se întâmplă, unul are grijă să scoată apa din ambarcaţiune”, a adăugat maratonistul.
 
,,Fiecare cursă are propriul nivel de dificultate. Fiecare om are Canalul Mânecii, Everestul lui”
 
Într-un scurt interviu acordat pentru Descoperă, Andrei Roşu a vorbit despre motivul alegerii rutei La Gomera – Antigua, modul în care s-a pregătit pentru competiţie, dar şi posibilitatea producerii unui accident pe parcursul călătoriei.
 
Referitor la motivul alegerii traseului, Andrei Roşu a spus că ,,este o rută comună pentru navigaţie. Există o cursă de veliere care se organizează pe această rută, via Capul Verde. Se pare că sunt curenţi favorabili, vremea este bună în acea perioadă, bună în măsura în care să permită vâslitul. Eu cred că oferă cele mai mari şanse de a supravieţui unei astfel de curse”.
 
Înainte de a pleca în cursă, cei trei au cerut sfaturile unor foşti concurenţi:,,Prima decizie pe care am adoptat-o noi ca echipă a fost de a contracta un consultant, un om care a mai vâslit în această cursă, pentru că, în acest fel, curba de învăţare este mult mai accelerată. Cred că am învăţat în ultimele nouă luni cât am fi putut învăţa singuri în trei-patru ani. Cel mai simplu mod de a învăţa este să înveţi de la cei care au făcut deja acest lucru”, a declarat Andrei Roşu. 
 
Cei trei participanţi se vor antrena intens înainte de a pleca pe traseu:,,Media traversării Oceanului Atlantic într-o astfel de cursă este de 60 de zile. Probabil pe acolo vom fi şi noi, pentru că nu suntem nişte super sportivi, nu avem un istoric de canotori, poate nu avem vârsta potrivită, dar mental suntem cu siguranţă pregătiţi pentru că, în primul rând, suntem conştienţi de ce ne aşteaptă acolo. Ne-am luat angajamentul de a ne antrena şi a participa la această cursă, deci nu plecăm de la zero. Cu siguranţă, în antrenamentele noastre vom simula privarea de somn, vom vâsli distanţe lungi, să prindem câteva furtuni pe mare, astfel încât să putem aborda orice situaţie critică pe parcursul acestei curse”, a adăugat maratonistul român. 
 
Concurenţii români iau în calcul posibilitatea producerii unui accident pe traseu, însă speră cu tărie că nu vor fi nevoiţi să abandoneze: ,,În istoria acestei curse au existat accidente, dar, din fericire, nu au avut deznodământ tragic. Se poate întâmpla orice pe o astfel de ambarcaţiune. Ele sunt, totuşi, gândite să facă faţă oricăror condiţii extreme. Din fericire, ruta pe care mergem este o rută comercială, o rută maritimă destul de frecventată şi, în cazul în care am dori să abandonăm, deşi nu este o opţiune pentru noi, există posibilitatea să fim luaţi de una dintre ambarcaţiunile care traversează această rută. Cu siguranţă, am regreta enorm dacă am abandona”, a spus Andrei Roşu. 
 
Sportivul a sugerat că traseul pe care îl va parcurge împreună cu colegii săi va avea nu numai un scop caritabil, ci şi unul ştiinţific: ,,Având un doctor la bord, putem extinde experienţa pe care o avem şi în zona medicală, putem vedea cum se comportă organismul nostru la efort extrem timp de două luni, cât slăbim, ce putem face să nu slăbim foarte mult, pentru a ne redresa după anumite probleme medicale. Sperăm ca antrenamentul pe care îl facem până atunci să fie cât se poate de ştiinţific, în sensul în care să urmăm un plan de antrenament corespunzător şi să ne supunem unor analize la fiecare două luni, pentru a vedea eventuale modificări în corpul nostru”. 
 
Andrei Roşu este cunoscut pentru competiţiile deosebit de dificile la care a participat, însă spune că nu există experienţe care pot fi asemănate: ,,Fiecare cursă are propriul nivel de dificultate. Fiecare om are Canalul Mânecii, Everestul lui. Pentru unii oameni e mai dificil să se ridice de pe canapea şi să facă înconjurul blocului. Această cursă nu se compară cu nimic din ceea ce am făcut până acum. Încep practic de la zero, aşa cum am început cu înotul, cu pedalatul şi cu alergatul. Cursa implică nu numai factori pe care îi poţi controla, ceea ce ţine de tine, de starea ta fizică şi mentală, ţine şi de vreme şi acolo, trebuie să ai mare încredere doar în barcă, să o cunoşti foarte bine şi să gestionezi momentele dificile”, a spus în final maratonistul. 
 
Luni, 30 mai 2016, Andrei Roşu, Vasile Oşean şi Emil Curteanu au vorbit, în cadrul unei conferinţe presă, despre cursa la care vor participa. Tot atunci, a fost lansată competiţia pentru înscrierea celui de-al patrulea membru al echipajului. 
 
 
                                             Vârsta contează mai puţin decât stilul de viaţă
 
                                             Primul maraton de alergat în cosmos. „Voi alerga împreună cu cei de pe Pământ!” FOTO+VIDEO
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?