Potrivit CSID, studiul coordonat de Diller a folosit informaţii strânse pe o periodă de 20 de ani şi arată că timpul pe care îl devotăm îngrijirii personale are beneficii semnificative pentru sănătate pe termen lung.
“Micile ritualuri care ne permit să avem grijă de frumuseţea noastră nu ar trebuie văzute ca plăceri vinovate. Mai mult, acestea ne-ar putea ajuta să trăim o viaţă mai lungă şi mai plină de vitalitate”, explică Vivian Diller.
Studiul s-a concentrat asupra conceptului de bunăstare emoţională şi a legăturii cu rutina de îngrijire.
Vivian Diller dă ca exemplu momentul în care femeile se dau cu ruj înainte de o întâlnire. Imediat după ce l-ai aplicat şi te uiţi în oglindă, începi să te simţi diferit, să te gândeşti la alte lucruri, comportamentul şi interacţiunile cu cei din jurul tău se schimbă. Încrederea în sine şi optimismul conduc la o stare de bunăstare emoţională, care a fost asociată cu o alimentaţie mai sănătoasă, un somn mai liniştit şi un sistem imunitar mai puternic.
“Ştim deja că la nenumărate nivele biologice, de la sistemul cardiovascular la dezvoltarea celulelor, dacă punem accent pe momentele de relaxare putem încetini procesul de îmbătrânire”, explică psihologul.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale momentelor de relaxare implică reducerea stresului prin diminuarea nivelului de cortizol, un hormon care are un impact semnificativ asupra sănătăţii sistemului cardiovascular.
Sursa: CSID