Ei au descoperit un sac umplut cu comori extraordinar de bine conservate, inclusiv o rochie de mătase, şosete de mătase dantelate şi decorate cu argint şi fire de aur, o poşetă brodată de catifea şi o mulţime de cărţi broşate cu piele şi ştampilate cu embleme regale.
Cercetătorii au presupus că aceste obiecte au aparţinut unui membru al nobilimii britanice sau poate chiar cuiva din faimoasa Casă Regală Stuart. Experţii au evaluat aceste comori ca fiind „una dintre cele mai importante descoperiri maritime făcute vreodată”.
Sursa foto:Muzeul Rijks
Descoperirile au fost scoase la suprafaţă în august 2014, cu ajutorul scafandrilor de la Clubul Texel Diving din Olanda de Nord, dar au fost făcute publice abia acum.
După cum relatează George Dvorsky pentru Gizmodo, aceste obiecte au fost găsite îngropate în nisip în partea de jos a mării Wadden, la locul unui naufragiu care ar fi avut loc în urmă cu aproape 400 de ani.
Când au ridicat obiectele de pe fundul mării, cerectătorii şi-au dat seama că au găsit ”o capsulă de timp” care permite să vedem, fără precedent, viaţa uneia dintre cele mai bogate femei din Europa la momentul respectiv.
Sursa foto:Muzeul Rijks
Nu se ştie clar însă cine a fost această femeie. Echipa care a analizat aceste artefacte era compusă din specialişti de la Muzeul Rijks, Universitatea din Amsterda, şi Serviciul de Stat pentru Patrimoniu Cultural (RCE) în Ţările de Jos. Ei au constatat că rochia prezenta o uşoară uzură. Rochia şi celelalte articole de îmbrăcăminte sugerează că acestea făceau parte din ţinuta (incredibil de extravagantă) de zi cu zi a celei care le deţinea.
Emblemele regale de pe coperţile cărţilor din piele au fost identificate ca aparţinând regelui Carol I al casei regale Stuart. Se pare că această femeie a fost un membru al acestei familii regale .
Sursa foto:Muzeul Rijks
Dar cum au ajuns lucrurile ei la fundul mării? În timpul secolului al 17-lea, insula Texel a fost un important punct de referinţă pentru navele comerciale, deoarece le dădea acces atât la Marea Nordului, cât şi la Marea Wadden: „Navele ancorate în raza Texel aşteptau vânturile prielnice. Multe dintre nave erau protejate de nisip, deoarece curenţii le expuneau la multe pericole”, notează thehistoryblog.
Rochia şi unele dintre celelalte accesori recuperate din naufragiu au fost expuse la Muzeul Rijks. După 16 mai aceste obiecte vor fi returnate arheologilor pentru studiu.
Sursa: Science Alert
Vă recomandăm şi aceste articole: