În urmă cu 20 de ani, omul de afaceri american M.C. Davis lua o hotărâre extrem de importantă: cea mai mare parte a averii lui urma să fie investită în conservarea naturii. Aşa se face că, de atunci şi până acum, peste 90 de milioane de dolari au fost cheltuite pentru achiziţionarea unor suprafeţe de până la câteva mii de hectare de teren, pe întreg cuprinsul statului Florida. El a reuşit astfel să ajute la regenerarea unor zone întinse acoperite odinioară cu păduri, la refacerea unor mlaştini, dar şi la salvarea unor specii de animale aflate pe cale de dispariţie.
M.C. Davis a crescut într-o familie modestă, însă, în timp, a reuşit să devină unul dintre cei mai bogaţi oameni din sud-estul Statelor Unite. Întâmplarea face ca, trecând într-o seară prin faţa unui liceu care organizase o prezentare despre urşii bruni, să se oprească şi să asiste la un eveniment care avea să îi schimbe întreaga viaţă. Atunci, a fost atât de fascinat de ceea ce aflase despre aceste animale încât a decis să doneze organizaţiei care pregătise conferinţa o sumă de bani suficientă pentru a-şi desfăşura activitatea timp de 2 ani.
M.C.Davis (Foto:odditycentral.com/Nokuse Plantation/Facebook)
Acesta a fost momentul în care a realizat că trebuie să îşi dedice întreaga avere pentru conservarea mediului înconjurător. La scurt timp după acest eveniment, a început să cumpere teren de la companiile forestiere pentru a regenera pădurile de pini, a achiziţionat apoi peşteri pentru a salva liliecii ameninţaţi cu dispariţia şi a preluat terenurile din apropierea autostrăzilor care străbate Florida, cu scopul de a construi treceri subterane pentru broaştele ţestoase.
Una dintre plantaţiile de pini regenerate (Foto:odditycentral.com/Nokuse Plantation/Facebook)
În cei 20 de ani scurşi de la transpunerea în realitate a ideii lui Davis, peste 20.000 de hectare de teren au fost reîmpădurite. În momentul de faţă, aceasta este cea mai întinsă zonă naturală conservată, aflată în propietate privată, din sud-estul SUA. Aici şi-au găsit adăpost numeroase specii de vulpi, ratoni, lincşi, dar şi vulturi.
Plantaţie de pini regenerată cu ajutorul investiţiilor făcute de M.C.Davis (Foto:odditycentral.com/Nokuse Plantation/Facebook)
Planul M.C.Davis a fost gândit pentru a avea efect chiar şi peste 300 ani, însă totul va trebui să continue fără el. Anul trecut, americanul a fost diagnosticat cu cancer în stadiul IV, însă a refuzat să moară pe patul de spital şi s-a sinucis într-una dintre pădurile de pini la a cărei regenerare contribuise.
Foto: odditycentral.com
Vă mai recomandăm şi: Padurea amazoniana dispare incet dar sigur
In 5 ani, Terra a pierdut un milion de kilometri patrati de padure