Există numeroase voci care susţin că jocuri precum şahul sau Go ar îmbunătăţi capacitatea intelectuală a jucătorilor. Cu toate acestea, unii cercetători sunt de părere că nivelul de inteligenţă al oamenilor ar putea fi bine testat, dacă ei ar fi puşi în situaţii facile, în care totul le este cunoscut.
Specialiştii Seriviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie susţin că memoria noastră este antrenată mult mai intens în momente obişnuite din viaţa cotidiană, cum ar fi recunoaşterea figurii unei persoane, prezicerea răspunsului pe care ni-l poate da cineva într-o anumită situaţie sau anticiparea unor întâmplări care s-ar putea petrece în viitorul apropiat. Specialiştii susţin că toate aceste abilităţi ne solicită memoria mult mai mult decât un simplu joc de şah, deoarece ele sunt instinctuale.
De curând, jucătorul proefsionist de Go, Lee Sedol, a câştigat un meci jucat împotriva programului realizat de Google, AlphaGo. Prin urmare, cercetătorii se întreabă: cât de important este ca un program să fie capabil să joace Go? Mai mult decât atât, ne este folositoare tehnologia care ajutat la realizarea acestui program?
Mulţi dintre noi ar spune că „nu neapărat”. Nu este, însă, aşa, deoarece, după cum am putut vedea în jocul de Go, programul proiectat de Google a relizat o serie de mutări pe care nimeni nu le anticipa.
Programul a pierdut acel meci, deoarece coordona mişcările printr-un algoritm extrem de complex. Astfel, datorită faptului că mutările lui puteau fi interpretate numai prin intermediul unui limbaj abstract, rivalul său l-a putut învinge foarte uşor.
Sursa: theguardian.com
Vă mai recomandăm şi: NASA: Februarie 2016, cea mai caldă lună de până acum
Noi progrese cu tehnologia Fuel Cell care poate alimenta un smartphone timp de o săptămână
Peste 80 de lilieci ”reabilitaţi” au fost eliberaţi în Grădina Botanică din Bucureşti – VIDEO