În episoadele serialului „Star Trek” putem vedea cum oamenii pot fi teleportaţi dintr-un capăt în celălalt al Universului şi cum aceste călători sunt cât se poate de sigure pentru pasageri. Nu este luată în considerare, însă, posibilitatea producerii unor accidente pe parcursul acestor rute. Din câte ne spun specialiştii, probabilitatea este destul de mare.
Pe canalul de YouTube al producătorilor de materiale video educaţionale şi de divertisment CGP Grey sunt prezentate detalii legate de modul în care ar fi afectat organismul uman în timpul unei teleportări. În mod concret, dacă am activa funcţiile transportorului, acesta ne-ar scana trupul până la ultimul quark (acea particulă elementară din care este alcătuită materia) şi ne-ar dezintegra în atomi, care sunt trimişi apoi la destinaţia dorită.
Se pune, astfel, problema dacă persoana care ajunge în locaţia respectivă este aceeaşi cu cea iniţială sau, de fapt, o copie a acesteia. Mai mult decât atât, cum am putea dovedi că suntem, cu adevărat, cei care s-au teleportat?
După cum putem vedea în videoclip, pentru a rezolva această enigmă trebuie să luăm în considerare doar ceea ce poate fi măsurat. Prin urmare, nu vom include în ecuaţia noastră concepte precum conştiinţa, spiritul sau moralitatea unei persoane.
Presupunând că suntem pregătiţi pentru teleportare, punem în funcţiune transportatorul. Acum, ne putem imagina cum suntem fărâmiţaţi în sute de miliarde de atomi, timp în care nu suntem conştienţi de ceea ce facem. De fapt, nu simţim absolut nimic pe tot parcursul acestui proces, până în momentul în care atomii din care suntem făcuţi se vor rearanja, atunci când vom ajunge la destinaţie.
Exact în această clipă ar putea apărea problemele. Dacă atomii s-ar rearanja în aşa fel încât anumite părţi ale corpului nostru ar fi cu totul diferite? Ce s-ar întâmpla dacă transportorul s-ar defecta în timpul călătoriei, iar, la final, am ajunge la destinaţie două versiuni ale aceleiaşi persoane? Mai mult ca sigur că oamenii de ştiinţă încearcă să găsească în momentul de faţă răspunsuri la aceste întrebări, în cazul în care nu le-au găsit deja.
Sursa: sciencealert.com
Vă mai recomandăm şi: Am putea călători de la Viena la Budapesta în numai 18 MINUTE. Cum va fi posibil acest lucru