Cei mai renumiţi statisticieni din lume susţin că probabilităţile nu ar mai trebui considerate ca fiind relevante pentru demonstrarea ipotezelor. În acest sens, se cunoaşte faptul că oamenii de ştiinţă folosesc aşa-numita „valoare p”, cu scopul de a afla dacă rezultatele studiilor lor vor fi eficiente sau nu.
Cu cât această variabilă este mai mică, cu atât şansele ca cercetătorii să obţină rezultatele dorite sunt mai mari, pragul considerat critic fiind cel de 0,05. Astfel, dacă savanţii reuşesc să obţină un punctaj mai mic decât acesta, înseamnă că ceea ce vor publica va fi relevant din punct de vedere ştiinţific.
Asociaţia Americană de Statistică este cea care definit acest reper. Recent, specialiştii acesteia au susţinut că pragul nu ar mai trebui luat în considerare, deoarece modul în care comunitatea ştiinţifică se bazează pe aceste valori p contribuie la publicarea unor rezultate care nu pot fi reproduse. „De-a lungul timpului, această valoare a devenit o piedică pentru cei care au dorit să-şi publice studiile”, susţine preşedintele Asociaţiei, Jessica Utts.
Există unii cercetători care fac tot posibilul de a obţine o cifră mai mică de 0,05. În acest sens, ei folosesc datele statistice în mod exclusiv, fără a ţine cont şi de alte tehnici, prin care pot demonstra eficienţa studiilor lor.
Această valoare p este criticată de lumea ştiinţifică de mai multă vreme. „Cu siguranţă, dacă pragul ar fi fost eliminat în urmă cu 20 de ani, cercetările din domeniul medical ar fi fost mult mai avansate acum”, susţine biostatisticianul american Giovanni Parmigiani.
Sursa: sciencealert.com
Vă mai recomandăm şi: Unul din trei dezvoltatori software se teme că va fi înlocuit de inteligenţa artificială
Cel mai cald an din istorie, surprins într-un scurt VIDEO
Decizie surpriză luată de Facebook: reclame interactive care ocupă tot ecranul