În anul 2014, o echipă de cercetători britanici inventa cel mai negru material din lume. Acesta a fost denumit „Vantablack” şi avea capacitatea de a absoarbe peste 99% din lumina propagată pe suprafaţa sa. De curând, savanţii din cadrul Surrey NanoSystems au anunţat fabricarea unui produs superior, care are o culoare atât de închisă încât nu există un spectrometru atât de puternic pentru a măsura cantitatea de lumină absorbită de el.
Vantablack este, de fapt, un înveliş special realizat din nanotuburi de carbon. Acestea au o dimensiune de circa 20 de nanometri, adică de 3.500 de ori mai puţin decât diametrul un fir de păr uman.
Cercetătorii au aproximat că o bucată de material având o suprafaţă de circa 1cm pătrat conţine aproximativ 1000 de milioane de nanotuburi. În momentul în care lumina se propagă asupra acestei suprafeţe, ea pătrunde în spaţiile dintre tuburi, fiind absorbită astfel aproape complet.
„Datorită faptului că lumina nu se reflectă, suprafaţa materialui pare să aibă o culoare neagră aproape perfectă. Pentru a înţelege acest fenomen, vă propun să vă imaginaţi că vă plimbaţi într-o pădure în care copacii au o înălţime de 3 km şi nu 10-20 de metri, aşa cum se întâmplă în mod normal. Acum vă puteţi da seama câtă lumină va ajunge până la voi, dacă, într-adevăr, va ajunge”, au declarat specialiştii.
Sculptorul britanic Sir Anish Kapoor a aflat de existenţa noului material şi a cumpărat drepturile de a-l folosi în mod exclusiv pentru a-şi realiza lucrările. Această decizie i-a indignat artiştii care doreau să aibă şi ei acces la acest produs.
Sursa: sciencealert.com
Vă mai recomandăm şi: După o ”senzaţională descoperire” făcută în Siberia, savanţii sud-coreeni anunţă o clonare revoluţionară – FOTO+VIDEO
Tehnologia care face telefoanele să se încarce singure