Oamenii de ştiinţă au descoperit dovezi conform cărora creierul nostru are o anumită perioadă din an când este cel mai activ.
Această perioadă este vara deoarece lunile mai călduroase ajută la creşterea activităţii neurologice necesare în timpul testelor de atenţie şi memorie.
Cercetătorii de la Universitatea din Liege, Belgia, au recrutat 28 de voluntari tineri, sănătoşi, şi i-au testat în fiecare lună cu două sarcini cognitive diferite. Unul dintre teste măsura durata lor de atenţie, iar celălalt evalua memoria lor de lucru, care se referă la cantitatea de informaţii pe care creierul o poate stoca şi procesa pentru o perioadă scurtă de timp.
Pentru a fi siguri că rezultatele nu au fost influenţate de indici externi, participanţii au fost ţinuţi într-o cameră slab luminată pentru patru zile şi jumătate înainte de a fi testaţi, unde au fost lipsiţi de repere externe.
Voluntarii au fost conectaţi la aparate RMN pe toată durata testelor, ceea ce a permis cercetătorilor să observe cum creierele lor au funcţionat pe tot parcursul anului. Deşi rezultatele testelor nu diferă semnificativ în funcţie de anotimp, creierul participanţilor părea să fie mai lent în lunile reci.
În timpul încercărilor de atenţie, activitatea creierului a fost mai mare în timpul solstiţiului de vară (cea mai lunga zi a anului) şi mai puţină în momentul solstiţiului de iarnă (cea mai scurta zi a anului).
„Răspunsurile creierului la ambele sarcini au variat semnificativ în fucţie de sezon, dar faza acestor ritmuri anuale a fost surprinzător de diferită. Trebuie să vorbim de un impact sezonier complex asupra funcţiei creierului uman”, afirmă cercetătorii într-un raport publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Această influenţă a anotimpului asupra modului de funcţionare a creierului a fost evidentă, chiar dacă participanţii au fost ţinuţi în condiţii de lumină slabă în zilele dinaintea testărilor. Acest lucru sugerează faptul că creierul funcţionează în baza unui „ceas intern”, mai degrabă decât a indicilor de zi.
Participanţii nu au avut de fapt rezultate mai bune la testele din timpul verii, în comparaţie cu perioada iernii. Ceea ce studiul a măsurat a fost modul în care creierul oamenilor activi s-a comportat în timpul acestor teste. O parte din prima cercetare este că anotimpurile pot afecta funcţia noastră cognitivă.
Cercetătorii sugerează că fenomenul poate fi o consecinţă a activităţilor strămoşilor noştri care ar fi fost mult mai activi în timpul verii şi, deşi creierele au evoluat, au rămas să reflecte această tendinţă.
„Oamenii erau foarte dependenţi de anotimp acum câteva mii de ani, astfel că nu este surprinzător să vedem sezonalitatea la om, ca la majoritatea speciilor. Prin urmare, acest mecanism poate fi o rămăşiţă a acestei ritmicităţi”, a declarat cercetatorul principal Gilles Vandewall.
„Mulţi factori sezonier ar putea reglementa un astfel de model, inclusiv lungimea zilei (cunoscută sub numele de fotoperioadă), temperatura, umiditatea, interacţiunea socială şi activitatea fizică”, scrie Sam Wong pentru New Scientist.
Vă recomandăm şi aceste articole: