Pentru prima dată în istorie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a pedepsit o ţară pentru că a interzis dreptul unei femei la avort. Prin această decizie, comitetul ONU recunoaşte dreptul unei femei de a face avort.
În anul 2001, o tânără de 17 ani din Peru primea o veste tulburătoare: copilul pe care îl purta în pântece suferea de anencefalie, boală care se manifestă prin lipsa sau reducerea encefalului la făt. Deşi viitoarea mămică a încercat să-şi facă avort, directorul spitalului în care urma să se interneze a refuzat această cerere, deşi în Peru opţiunea este considerată legală.
Astfel, tânăra s-a văzut nevoită să-şi continue sarcina şi a dat naştere unui copil cu puternice malformaţii, care a murit la doar 4 zile după ce a fost adus pe lume. La scurt timp, K.L. a apelat la serviciile unor avocaţi, care au ajutat-o să completeze o cerere către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, al cărui sediu se află la Geneva.
Membrii Consiliului au decis că statul peruan a încălcat mai multe articole ale Convenţiei internaţionale cu privire la drepturile civile şi politice, adoptată în 1966. Prin urmare, Peru-ul a fost obligat să plătească tinerei compensaţii în bani, deoarece a lipsit-o dreptul pe care îl avea. Daunele au fost acoperite în totalitate de-abia în acest an, marcându-se, astfel, primul act al Comitetului pentru Drepturile Omului de a îndreptăţi o femeie într-un caz de avort.
Deşi Peru-ul a adoptat, încă din anul 2014, o legislaţie prin care permitea avortul, în cazul femeilor ai căror copii nenăscuţi sufereau de malformaţii grave, au existat puţine cazuri în care acest drept le-a fost recunoscut în instanţă. Prin urmare, reprezentanţii ONU mai au încă multă de depus, pentru a-şi atinge scopul.
Conform unei cercetări realizate de Centrul pentru Prevenirea şi controlul Bolilor (SUA), 83% dintre femeile care au aflat că viitorii lor copii sufererau de anencefalie au decis să-şi facă avort. Majoritatea fetuşilor diagnosticaţi cu această boală mor în timpul sarcinii sau la naştere şi, chiar dacă trăiesc, nu supravieţuiesc mai mult de câteva zile.
Sursa: huffingtonpost.com
Vă mai recomandăm şi: Unul dintre cele mai BIZARE culte religioase, recunoscut oficial. Au şi STRIPPERIŢE