Există câţiva factori care determină creşterea preţului, în principal focarul de păduchi de mare la fermele de somon din Norvegia. În consecinţă, producţia de somon din Norvegia – cel mai mare exportator de peşte din lume – urmează să scadă cu 5% în primul trimestru din 2016.
Creşterea de preţ este una semnificativă. Din octombrie, preţul somonului norvegian exportat către alte ţări a crescut cu 53%, la 3.25 dolari per livră – cel mai mare preţ din ultimii 30 de ani, potrivit Bloomberg.
Se preconizează că preţul va creşte la 5,30 dolari per livră anului acesta şi la 5,50 dolari pe livră în 2017, potrivit lui Kolbjiorn Giskeodegard, senior analist la Nordea, companie de servicii financiare în Stockholm. În momentul în care Norvegia va creşte preţul, celelalte ţări care exportă somon – precum Chile, Scoţia sau Statele Unite ale Americii – vor proceda la fel.
De menţionat că acestea sunt preţurile plătite de retaileri, consumatorii vor simţi creşterea de preţ în momentul în care somonul mai scump va fi livrat spre pieţe şi restaurante. În unele oraşe, cum este cazul Londrei, restaurantele au mărit deja preţurile cu 3-4%.
Paul Aandhal analist la Consiliul Fructe de Mare din Norvegia nu se aşteaptă ca producţia de somon să crească în următorii doi ani.
Şocul va fi cu atât mai mare pentru că preţul somonului a scăzut foarte mult în ultimul timp. Anul trecut, Norvegia a exportat cea mai mare cantitate de somon din istorie. În plus, Uniunea Europeană a impus Rusiei un embargo în privinţa importurilor ca urmare a implicării în conflictul din Ucraina. Preţurile în pieţele din UE şi Statele Unite ale Americii au scăzut cu 10-20% în 2015, din cauza supraproducţiei.
Posibile alternative la somon (foarte apreciat pentru conţinutul ridicat de acizi graşi Omega 3) sunt macroul, păstrăvul, heringul, tonul şi sardinele.
Sursa: CSID