Un oraş din sudul Italiei a impus o interdicţie temporară care vizează utilizarea metodelor tradiţionale de preparare a pizzei, cu scopul de a limita poluarea din regiune, informează bbc.com.
Calitatea proastă a aerului reprezintă o problemă care datează de mult timp în San Vitaliano. Potrivit cotidianului Il Mattino, San Vitaliano este mai poluat decât Beijingul, în timp ce apropiatul Napoli – considerat de obicei unul dintre cei mai mari „infractori” ai Italiei în privinţa calităţii aerului – pare „o grădină parfumată” în comparaţie cu micul său vecin. În 2015, San Vitaliano a depăşit de 114 limita de emisii poluante, în timp ce Milano, un alt „campion” al poluării din Italia, a depăşit acel prag de 86 de ori.
Însă nu toată lumea este convinsă că procesul de preparare a pizzei este principalul vinovat de această situaţie. Localnicii şi producătorii de pizza au organizat o acţiune, duminică, în faţa Primăriei locale, pentru a protesta faţă de ordinul autorităţilor oraşului.
„Nu putem fi cauza smogului”, a spus unul dintre protestatari, citat de cotidianul Corriere della Sera. „Napoli are mult mai multe pizzerii decât San Vitaliano, dar nu ajunge la acelaşi nivel de poluare. Este clar că ei nu vor să identifice adevărata cauză. Acest ordin este o greşeală foarte costisitoare pentru noi”, a mai spus acesta.