Două echipe de fizicieni ce activează în cadrul CERN au identificat ceea ce pare a fi o nouă particulă subatomică. Deocamdată, nu se cunoaşte originea acesteia, nici măcar dacă ea există cu adevărat, însă se presupune că particula ar avea o structură asemănătoare cu cea a bosonului Higgs.
După mai bine de doi ani de stagnare, în luna iunie a acestui an, sistemul LHC (Large Hadron Collider) a fost repus în funcţiune. De data aceasta, acceleratorul va fi capabil să genereze o energie de până la 13 trilioane de electroni-volţi, cu mult mai mult decât cele 6,5 trilioane electroni-volţi folosiţi pentru a detecta bosonul Higgs, în anul 2012.
În timpul experimentelor pe care le-au efectuat cu ajutorul LHC, oamenii de ştiinţă au detectat semnale nemaiîntâlnite până acum. Acestea ar corespunde unei noi particule, asemănătoare cu bosonul Higgs, însă de 12 ori mai grea decât aceasta. Masa noii particule a fost aproximată la circa 1500 de giga electroni-volţi.
Impactul descoperirii făcute de oamenii de ştiinţă este, deocamdată, destul de scăzut, deoarece aceştia au identificat doar 40 de perechi de fotoni. Această cantitate este insignifiantă, în contextul în care fizicienii au observat pe parcursul experimentelor realizate circa 400 de trilioane de coliziuni proton-proton.
O imagine mai clară asupra identităţii noii particule o vom avea de-abia peste şase luni, când cercetătorii de la LHC vor obţine mult mai multe informaţii. Chiar dacă va fi confirmată existenţa particulei subatomice descoperite, explicaţiile legate de originea şi structura acesteia vor cădea în sarcina specialiştilor în fizică teoretică.
Sursa: sciencealert.com