Printre efectele provocate de intensificarea fenomenului de încălzire globală se numără topirea gheţarilor. Acest proces cauzează, la rândul său, creşterea nivelului oceanului planetar. De curând, oamenii de ştiinţă au aflat că sporirea volumului oceanelor influenţează încetinirea rotaţiei Pământului.
Viteza cu care se roteşte planeta noastră este afectată de mai mulţi factori, printre care modificarea comportamentului nucleului Pământului şi intensificarea mareelor. Se pare că mai există încă un fenomen care poate afecta procesul de rotaţie a Terrei şi acela este creşterea nivelului oceanului planetar.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că aşa-numita încălzire globală este provocată de activitatea omului. Fenomenul s-a intensificat mai ales în ultimii 100 de ani, odată cu dezvoltarea puternică a industriei, în timpul Primului Război Mondial.
O echipă de cercetători din cadrul Universităţii Harvard a folosit simulări computerizate pentru a demonstra efectele fenomenului anterior menţionat. Rezultatele au confirmat presupunerile pe care oamenii de ştiinţă le-au făcut. Aceştia au dovedit faptul că rotaţia Terrei s-a încetinit cu cel puţin 16.000 de secunde (aproximativ 4,5 ore) din anul 500 î.Hr. şi până astăzi.
Din cele 4,5 ore, specialiştii cred că încetinirea rotaţiei cu 1,5 ore se datorează creşterii nivelului oceanului planetar. Timpul măsurat corespunde activităţii umane din ultimul secol, nefiind inclus fenomenul natural de topire a gheţarilor în cei 2500 de ani studiaţi.
Cotele oceanelor de pe Terra continuă să crească, ceea ce înseamnă că rotaţia planetei se va încetini tot mai mult. Deşi efectele acestui fenomen nu se resimt imediat, ele se vor intensifica în timp, cauzând modificări semnificative ale climei globale.
Sursa: Mother Nature Network