În ultima perioadă, statele lumii tind să investească tot mai mult în producerea de energie bazată pe arderea gazelor. Se pare că această industrie câştigă teren în faţa utilizării termocentralelor care folosesc cărbunii pentru a produce energie. Această evoluţie se înscrie în tendinţa generală de înlocuire a resurselor fosile, precum cărbunii, cu cele regenerabile, cum ar fi radiaţiile solare.
Se pare că înlocuirea gazelor naturale cu cărbunii, pentru a se produce energie, nu este atât de eficientă pe cât se credea. Motivul îl reprezintă faptul că între 70 şi 90% din totalul gazelor naturale este metan. Acesta este de 25 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon în emiterea gazelor cu efect de seră, susţin cercetători din cadrul Agenţiei Americane de Protecţie a Mediului.
Conform acestora, pe o perioadă de 20 de ani, gazele naturale au o rată de absorbţie în atmosferă de aproximativ 3,9%. Acest proces creşte proporţional în timp, astfel că pe parcursul a 100 de ani, rata de absorbţie va fi egală cu 9,1%.
„Acest studiu este important pentru a demonstra faptul că scurgerile de gaze naturale în atmosferă trebuie neapărat controlate. Acest proces poate fi supervizat mai atent, de fiecare dată când combustibilul este folosit”, a declarat David Mays, profesor în cadrul Universităţii din Colorado, SUA.
Sursa: discovery.com