Cercetători ai Universităţii din Queensland, Australia, au analizat date provenind din 39 de zone agricole cultivate, pentru a afla rolul unor insecte în procesul de polenizare a plantelor. Specialiştii au încercat să determine importanţa pe care o au muştele, fluturii, albinele, dar şi alte specii, în dezvoltarea culturilor răspândite pe cinci continente.
Rezultatele au demonstrat faptul că albinele nu au o importanţă atât de mare în procesul de polenizare. Deşi rolul lor este unul esenţial, se pare că celelalte insecte au o pondere destul de mare în perpetuarea anumitor specii de plante. Drept urmare, aceste insecte ar trebui protejate la fel de mult ca şi populaţiile de albine.
Pe parcursul cercetărilor întreprinse de australieni, s-a demonstrat faptul că aproximativ 50 de procente din totalul insectelor polenizatoare nu sunt albine. Acestea nu sunt, însă, atât de eficiente în a obţine polenul, precum albinele, ele fiind nevoite să viziteze de mai multe ori aceeaşi plantă pentru a-şi îndeplini scopul. Cu toate acestea, se pare că celelalte insecte sunt mai rezistente la schimbările climatice care au loc în ultima perioadă.
Prin intermediul acestui studiu, cercetătorii încearcă să tragă un semnal de alarmă, insistând asupra faptului că fermierii trebuie să ocrotească atât albinele care le vizitează culturile, cât şi celelalte insecte, bineînţeles dacă acestea nu sunt dăunătoare.
Sursa: upi.com