Aplicaţia ”Iaşi Virtual Reality” a fost lansată luni şi permite oricărei persoane să viziteze virtual tridimensional cele mai importante obiective turistice din municipiul Iaşi – Parcul Copou, Biblioteca Universităţii Tehnice ”Gheorghe Asachi”, Muzeul Unirii, Râpa Galbenă, Mănăstirea ”Trei Ierarhi”, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu”, Palatul Roznovanu (unde este sediul Primăriei), Palatul Culturii şi Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri”.
”Aplicaţia a fost produsă în parteneriat public-privat de un consorţiu format din Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană (FICCE) şi companiile ieşene Idei 3D (producţie ochelari Google Cardboard) şi Sprocket Inc. (dezvoltare software de gaming). Acest proiect reprezintă un instrument inovativ de promovare a patrimoniului cultural şi architectural al Iaşiului. În acelaşi timp, reprezintă un suport educaţional modern şi interactiv, ce va fi folosit în şcoli şi licee pentru predarea unor subiecte de literatură, istorie şi geografie”, au precizat reprezentanţii Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană.
Aplicaţia funcţionează cu sisteme de operare Android, iOS şi Windows Phone şi, pentru a o folosi, utilizatorii trebuie să o descarce din Magazinul PlayStore, să o instaleze pe telefon şi să o urmărească folosind o pereche de ochelari speciali – Cardboard Glasses -, care pot fi cumpăraţi cu maximum 10 euro.
Turul virtual este însoţit de un ghid audio în limbile română şi engleză, care prezintă informaţii despre locurile pe care utilizatorul le ”vizitează”.
Iaşiul este al cincilea oraş din lume cu o astfel de aplicaţie, după Tokyo, Paris, Londra şi New York.
Aplicaţia a fost lansată pentru a ajuta Iaşiul în competiţia pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Dosarul de candidatură are ca slogan formula ”Switch On” şi a fost depus la Ministerul Culturii în 10 octombrie.
Sursa: Mediafax