Biserica a fost construită la mijlocul secolului al XVI-lea de un grup de călugări conduşi de Friar Bartolome de la Casas, care a venit aici să ia contact cu populaţia Zague, din oraşul Quechula.
Biserica a fost înghiţită de ape în anul 1966, când apele rezervorului Nezahualcoyotl au inundat-o.
Ruinele bisericii apărute de sub ape sunt de aproximativ 9 metri înălţime, descoperind o structură uimitoare de 56 metri lungime şi 13 lăţime. Turnul clopotniţei se înălţa la peste 14 metri deasupra celui care se numeşte Templul de Santiago sau Templul Quechula.
“Biserica a fost abandonată din cauza epidemiilor de ciumă”, afirmă arhitectul Carlos Navarete, care a lucrat împreună cu autorităţile mexicane la un raport despre structură.
Biserica apărută retragerea apelor din sudul Mexicului, în Chiapas, ţinea de mănăstirea Tecpatan aflată în apropiere. Arhitectul Carlos Navarete afirmă că, luând în consideraţie similitudinile arhitecturale dintre acestea, edificiile ar fi fost ridicate de acelaşi constructor şi în perioade de timp foarte apropiate.
Importanţa sa derivă din faptul că e localizată pe Drumul Regilor, un drum destinat conchistadorilor spanioli, aflat în folosinţă încă din secolul XX.
“Au mai fost găsite şi osemintele celor decedaţi în urma epidemiei de ciumă, de asemenea lemnul din podul corului şi grinzile de acoperiş. Această biserică a fost construită pentru un număr de localnici, fapt care nu s-a mai întâmplat din cauza faptului că aceştia au decedat de ciumă. Cel mai probabil, biserica nu a avut un preot permanent, doar cei care veneau în vizită de la Tecpatan”, afirmă arhitectul Carlos Navarete.
Aceasta nu este prima ieşire din apă a bisericii. În 2002, apele aceluiaşi râu au secat într-atât încât vizitatorii au putut chiar intra în interiorul structurii istorice.
Sursa: Telegraph, Mail Online