„Internetul nu uită niciodată. (…) Dacă postaţi ceva pe Internet, este alegerea dumneavoastră”, a precizat expertul în criminalitate informatică, miercuri seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în cadrul unei reuniuni la care au participat mai mulţi specialişti în securitate informatică, inclusiv reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii.
Pentru a-i convinge pe utilizatorii de Internet să fie mai atenţi ce date despre ei fac publice, fostul hacker le-a recomandat să îşi imagineze că se prezintă la un interviu de angajare, unde cei care doresc să-i ofere un loc de muncă au verificat anterior pe Internet şi au descoperit fotografii mai vechi cu candidatul, în care era beat criţă, dezbrăcat, îmbrăţişând o statuie în centrul unui oraş.
Cum arată Zona Crepusculară a României? 5 obiective turistice misterioase
Asemănat cu un elefant, Internetul are o memorie greu de imaginat, aprecia fostul hacker. În sprijinul afirmaţiei sale, Raoul Chiesa a apelat la ajutorul unui actor sibian care, în timpul unei scenete, i-a spus unui programator foarte multe lucruri despre el, deşi nu l-a văzut în viaţa sa, bazându-se doar pe ceea ce acesta a postat de-a lungul anilor pe diverse pagini de pe Internet.
Nu doar Raoul Chiesa dar şi ceilalţi specialişti prezenţi la discuţia cu sibienii au avertizat, de asemenea, că utilizatorii de Internet nu ar trebui să facă publice acele date care îi pot vulnerabiliza şi care îi ajută foarte mult pe cei care le-ar putea face rău.
Raoul Chiesa a vorbit la Sibiu, în timpul Congresului Internaţional „Cybersecurity în România — platformă de dialog public-privat”, despre testele făcute în unul din cele mai mari aeroporturi din Europa, unde a verificat dacă se poate trece de sistemul de securitate informatică. În cazul în care un hacker ar putea sparge un astfel de sistem, pasagerii ar avea mult de suferit, pentru că ar putea schimba inclusiv afişajul electronic care indică decolările şi aterizările aeronavelor, a apreciat Chiesa.
Congresul de la Sibiu nu este dedicat doar specialiştilor ci şi publicului. La parterul Casei se Cultură a Sindicatelor din Sibiu, oricine poate sta de vorbă până sâmbătă cu reprezentanţii mai multor firme, dar şi ai Serviciul Român de Informaţii, pentru a afla cum să îşi protejeze datele din telefon sau calculator.
Sursa: Agerpres