Zion Harvey, care şi-a pierdut toate cele patru membre din cauza unei infecţii grave în primii ani de viaţă, a beneficiat de acest transplant dublu de mâini la începutul lunii iulie, realizat la The Children’s Hospital din Philadelphia, în cadrul unei intervenţii chirurgicale complexe, ce a avut o durată de 11 ore.
Echipa medicală, alcătuită din 40 de medici, a folosit tije şi şuruburi metalice pentru a ataşa oasele pacientului de cele ale mâinilor primite de la donator. Chirurgii americani au reconectat astfel, cu mare atenţie, artere, vene, muşchi, tendoane şi nervi.
Zion Harvey a contractat o infecţie gravă în primii ani ai copilăriei, care s-a transformat în cangrenă, din cauza căreia medicii au fost nevoiţi să îi amputeze mâinile şi picioarele. El a avut nevoie şi de un transplant de rinichi şi a primit acest organ de la mama lui.
Protezele pentru picioare îi permit lui Zion să ducă o viaţă activă, inclusiv să meargă, să alerge şi să sară. El merge la şcoală şi a învăţat să îşi folosească antebraţele pentru a scrie, pentru a mânca şi pentru a juca jocuri video.
Însă mama pacientului, Pattie Ray, îşi dorea mai mult pentru fiul ei, aşa că a început să analizeze posibilitatea achiziţionării unor proteze pentru mâini.
Întrucât nici ea nici fiul ei nu erau satisfăcuţi de prototipurile pe care Zion le-a testat, un medic le-a sugerat posibilitatea transplantului de mâini.
Decizia de a face această operaţie a aparţinut în totalitate lui Zion.
După ce micul pacient a luat acea hotărâre, medicii au iniţiat procesul de căutare a unui donator.
Folosind statisticile disponibile, medicii americani au estimat că doar 15% dintre copiii-donatori ar avea mâinile de mărimea şi culoarea potrivite pentru Zion. Deşi mâinile pe care le-a primit în urma transplantului sunt puţin mai mici decât ar fi trebuit, ele vor creşte în timp, la fel ca oricare alt organ transplantat.
Mai mulţi adulţi din Statele Unite au beneficiat în ultimii ani de transplanturi duble de mâini sau de transplanturi duble de braţe.
Medicii din Philadelphia consideră că Zion Harvey este cel mai tânăr beneficiar al unui transplant dublu de mâini, o intervenţie care impune administrarea de medicamente imunosupresoare pe toată durata vieţii, pentru a se asigura că organismul pacientului nu va respinge membrele transplantate.
Zion Harvey lua deja medicamente imunosupresoare după transplantul său de rinichi, fapt care l-a ajutat să devină un bun candidat pentru transplantul dublu de mâini, au explicat medicii americani.
Pacientul va petrece câteva săptămâni în secţia de fizioterapie a spitalului din Philadelphia înainte de a se întoarce în casa lui din Baltimore.
Sursă: Mediafax