Iată trei exemple de soldaţi de excepţie al căror curaj nu ar trebui uitat niciodată.
1. Keith Caldwell
Keith Caldwell a fost pilot de luptă în Primul Război Mondial. Avionul său s-a ciocnit în luptă de o altă aeronavă şi a început să se rotească necontrolat.
Soldatul nu şi-a pierdut însă cumpătul, a ieşit din avion şi s-a urcat pe aripa acestuia, folosind propria greutate pentru a-l echilibra şi pentru a-l face să nu se mai învârtă în spirală.
Nu a dat însă drumul manşei şi l-a pilotat de pe aripă departe de teritoriul inamic, la o distanţă destul de mică de sol încât a putut sări de pe aripă în siguranţă înainte ca avionul să se prăbuşească.
2. Lachhiman Garung
Garung a făcut parte din Armata britanico-indiană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Japonezii au atacat cu grenade tranşeul pe care el în apăra. El le-a prins pe primele două şi le-a aruncat înapoi inamicilor. A treia a explodat însă şi i-a retezat mâna dreaptă.
Bărbatul şi-a petrecut însă următoarele patru ore ucigând soldaţi inamici cu puşca. Când a fost descoperit, 31 de soldaţi japonezi se aflau în tranşeul lui, toţi morţi.
Lachhiman Garung era în viaţă şi se plângea de muştele pe care le atrăgea rana sa. Se crede că el ar fi ucis în total în acea zi 200 de soldaţi inamici. El a murit la vârsta de 92 de ani.
3. Aleksei Maresyev
Pilotul rus de luptă Aleksei Maresyev a fost doborât din zbor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El a petrecut 18 zile târându-se pe pământ înapoi la linia de front rusească. Din cauza rănilor, ambele sale picioare au fost amputate.
El a reuşit să zboare însă folosind proteze şi a primit pentru serviciul său în favoarea Armatei medalia de Erou al Uniunii Sovietice, cea mai mare distincţie militară oferită de Uniunea Sovietică.
„Sunt un om, nu o legendă. Nu a fost nimic deosebit în ceea ce am făcut”, a spus Aleksei Maresyev.