Reuşita cercetătorilor ar putea să îi ajute în continuare să înţeleagă ce se întâmplă cu legile fizicii atunci când apar astfel de temperaturi extreme.
La temperaturi normale, atomii şi moleculele se mişcă la viteze foarte mari şi uneori chiar se ciocnesc. Lucruri bizare început să se producă însă atunci când materia devine extrem de rece. Fizicienii au crezut că aceste particule vor înceta să se mai mişte şi să se lovească între ele şi că vor acţiona ca un singur corp. Rezultatul nu a fost însă observat niciodată până acum.
Pentru a obţine cele mai reci molecule, o echipă de la MIT condusă de către fizicianul Martin Zwierlein a îngheţat un gaz format din sodiu şi potasiu folosind lasere pentru a disipa energia moleculelor individuale ale acestuia.
Moleculele au fost răcite la temperaturi de până la aproape -273,15 grade Celsius, extrem de apropiate de zero absolut, deci de punctul de pe scara termodinamică la care energia termică a unui sistem îşi atinge minimul, în sensul că nu se mai poate extrage căldură din sistem. Această temperatură este de un milion de ori mai rece decât cea a spaţiului.
Ei au descoperit în urma evenimteentului că moleculele afla în această stare sunt destul de stabile şi tind să nu mai reacţioneze cu alte molecule aflate în jurul lor. Moleculele nu au rezistat însă decât pentru 2,5 secunde.