În Chihuahua, Mexic, un bob de fasole tricelular este folosit ca o carcasă pentru moliile de fasole. Molia îşi depune oul în primele stadii ale florii plantei. După un timp, carnea din bobul de fasole creşte în jurul oului.
Larva moliei mănâncă toată carnea şi ocupă locul cu mătasea dintr-o duză produsă de partea sa superioară. Nu se cunoaşte motivul acestui fenomen, însă atunci când larva se contractă brusc şi se roteşte, atunci fasolea „sare”.
După câteva luni, insecta găureşte o parte a unui perete din bob, iar molia adultă iese din fasole. Fasolea mexicană săltăreaţă este una din curiozităţile din domeniu.
Ştiai că, în vremurile grecilor antici, fasolea era folosită la votare? Un bob alb însemna „da”, în timp ce unul negru, „nu”.
În vremurile Romei timpurii, tatăl unei familii, după ce se spăla pe mâini, îşi arunca fasole neagră peste cap de nouă ori, pentru a se purifica pe sine şi restul familiei.
Fasolea a fost cunoscută şi folosită atât de mult, în atâtea feluri, încât există o expresie care spune că atunci când o persoană nu are multe cunoştinţe, răspunsul este „nu ştie fasolea”.
Există un motiv pentru care fasolea a devenit atât de populară peste tot. În primul rând, creşte în aproape orice ţară. Fasolea este şi foarte hrănitoare. Este bogată în proteine şi este, adesea, folosită ca un înlocuitor ieftin al cărnii. Fasolea este o legumă şi creşte în păstăi.
Toate tipurile de fasole sunt anuale şi ies din seminţe. Unele specii de fasole, cum ar fi cea verde, poate fi mâncată fără să fie decojită, însă este o excepţie.
Fasolea de Lima, una dintre preferatele Americii, provine din Peru. Fasolea albă, pe care o gătim, vine din America de Sud. Una dintre cele mai folositoare tipuri de fasole din lume este fasolea verde.
Fasolea verde e cunoscută de generaţii întregi în China, Japonia şi Coreea. Însă, este arareori mâncată ca o legumă. Este transformată în sos, adăugată la torturi sau în pâine, iar recent a devenit o bază pentru mai multe tipuri de produse.