Cercetătorii de la Universitatea din Ghana împreună cu oamenii de ştiinţă de la Universitatea Ghent din Belgia susţin că au descoperit o modalitate prin care pot face ciocolata mai sănătoasă decât este.
Secretul constă în modificarea procesului de obţinere a ciocolatei din boabele de cacao. Astfel, pentru a amplifica şi mai mult efectele ciocolatei, Emmanuel Ohene Afoakwa, de la Universitatea din Ghana, şi echipa sa, au adăugat o etapă la procesul care este folosit pentru a transforma boabele de cacao în ciocolata pe care o găseşti în magazin. În procesul convenţional de creare a ciocolatei, boabe de cacao sunt prăjite pentru a forma un produs gustos de ciocolată. În perioada de prăjire, boabele pierd o parte din antioxidanţi (polifenoli).
Cercetătorii au depozitat păstăile de cacao înainte de procesul de fermentare şi prăjire, în speranţa de a reţine o parte din substantele nutritive pierdute. Apoi, au adăugat o a doua modificare: au prăjit boabele de cacao la o temperatură mai scăzută decât în mod normal. Boalele au fost prăjite la 116 grade Celsius timp de 45 de minute, în loc de 120-120 de grade Celsius timp de 10-20 de minute.
Astfel, experţii au descoperit că aceste boabe conţin mai mulţi polifenoli şi au o activitatea antioxidantă mai mare. “Acest lucru ajută procesele de fermentaţie şi îmbunătăţeşte capacitatea antioxidantă din boabe, precum şi aroma”, precizează cercetătorii.
SURSA: ScienceAlert