Ca o ironie a istoriei, statuia lui Gandhi va fi amplasată foarte aproape de cea dedicată fostului premier britanic Winston Churchill, un politician care a militat împotriva independenţei Indiei şi care îl dispreţuia pe Gandhi şi nu credea în principiile acestuia.
Churchill obişnuia să spună că Gandhi era „un avocat răzvrătit din Middle Temple (centru de formare a avocaţilor londonezi, n.r.), care acum pozează într-un fel de fachir, un gen de om bine cunoscut în Orient, care calcă cu paşi mari, pe jumătate gol, pe treptele de la Viceregal Palace”.
Însă, la aproape şapte decenii după ce India a devenit independentă şi s-a desprins din Imperiul Britanic în 1947, în mare parte graţie campaniei de nesupunere paşnică promovată de Gandhi, relaţiile dintre cele două ţări sunt foarte solide, iar ambele naţiuni militează pentru creşterea schimburilor economice dintre ele.
Premierul britanic David Cameron şi ministrul de Finanţe indian Arun Jaitley vor participa la dezvelirea statuii lui Gandhi, sâmbătă, într-o ceremonie care marchează împlinirea a 100 de ani de când liderul indian a părăsit Africa de Sud pentru a reveni în India cu scopul de a începe lupta de independenţă a ţării sale.
Sajid Javid, ministrul britanic al Culturii, spune că relaţiile ţării sale cu India sunt în prezent exact aşa cum şi le dorea Gandhi – de prietenie şi de egalitate.
Gopalkrishna Gandhi, nepotul lui Gandhi şi fost guvernator în West Bengal, va susţine un mic discurs la această ceremonie oficială, la care vor participa câteva sute de invitaţi oficiali, dar şi numeroşi cetăţeni britanici şi indieni care nu fac parte din guvernele celor două state.
Statuia lui Gandhi a fost realizată din bronz de sculptorul britanic Philip Jackson, pe baza câtorva fotografii ale liderului indian.
În Piaţa Parlamentului din Londra au fost amplasate de-a lungul anilor numeroase statui ale unor personalităţi mondiale, precum preşedintele american Abraham Lincoln şi liderul sud-african Nelson Mandela.
Sursă: Mediafax