Jeremy Clarkson, în vârstă de 54 de ani, celebru pentru remarcile sale explicite şi atitudinea acerbă împotriva conceptului de „corectitudine politică”, a fost suspendat de BBC în cursul zilei de marţi, după ce renumitul prezentator l-ar fi lovit cu pumnul pe un producător TV, într-o altercaţie care ar fi avut loc din cauza lipsei serviciilor de catering.
„Am plecat spre Oficiul pentru locuri de muncă”, declarat prezentatorul britanic pentru jurnaliştii prezenţi în faţa casei sale din Londra, miercuri, înainte de a urca într-un automobil.
Jeremy Clarkson, un prieten apropiat al premierului britanic David Cameron, primise deja un avertisment final din partea BBC, după ce a fost acuzat că a folosit o expresie rasistă în timp ce filma un episod din emisiunea „Top Gear” în 2014. Acel incident a fost cel mai recent dintr-o serie mai lungă de momente controversate – intens comentate şi criticate – în care a fost implicat starul britanic.
„A fost implicat într-un mic tărăboi, dar nu cred că e ceva prea serios”, a declarat James May, coprezentator al emisiunii „Top Gear”.
Într-o declaraţie oficială, BBC a spus că emisiunea din această duminică nu va fi difuzată. De asemenea, site-ul postului BBC anunţă că este puţin probabil ca ultimele două episoade din acest sezon să fie transmise.
The Guardian afirmă că, dacă se va întâmpla acest lucru, atunci BBC Worldwide, filiala comercială a grupului BBC, riscă să fie dată în judecată pentru multe milioane de lire sterline de difuzorii internaţionali, pentru faptul că nu furnizează la timp episoadele comandate.
Între timp, o petiţie online – depusă pe platforma Change.org cu hashtagul #BringBackClarkson – a fost semnată de peste 680.000 de persoane până la ora publicării acestor informaţii.
„BBC va deveni foarte repede un post irelevant în SUA fără «Top Gear». Ar trebui să fiţi mai atenţi”, a declarat Fred Bertsch, unul dintre semnatari, care locuieşte în oraşul Denver din statul american Colorado.
„Jeremy Clarkson este «Top Gear»!!!”, a scris un alt semnatar, Karl-Johann Reitmaier, care locuieşte în Austria.
Jeremy Clarkson a devenit practic imaginea oficială a emisiunii „Top Gear” graţie pasiunii sale pentru automobile şi a unui limbaj zeflemist, fără menajamente, lipsit de fanfaronadă, care a ofensat însă anumite grupuri de persoane şi asociaţii, de la organizaţii de caritate pentru persoanele cu handicap mintal la ciclişti şi până la ambasadorul Mexicului la Londra.
Prezentatorul britanic şi subalternii săi au fost obligaţi să îşi prezinte scuze publice în câteva ocazii. În mai 2014, Jeremy Clarkson dezvăluia în editorialul său din The Sun că a primit un avertisment foarte dur din partea managerilor postului BBC: „Mi-au zis că, dacă voi mai face o singură remarcă ofensatoare, indiferent de locul şi momentul în care se va produce, voi fi concediat”.
Emisiunea „Top Gear”, difuzată în peste 200 de ţări, a cărei audienţă globală a fost estimată la 350 de milioane de telespectatori, a devenit unul dintre cele mai profitabile şi de succes programe din istoria grupului BBC.
Sursa: Mediafax