Tehnologia a simplificat crearea, distribuirea şi ascultarea muzicii, însă a făcut descoperirea unor artişti sau piese mai puţin interactivă.
Platformele specializate oferă o varietate de unelte şi algoritmi de căutare, însă acestea nu sunt la fel de palpitante ca ”întâlnirea” întâmplătoare cu anumiţi artişti după descoperirea unei coperţi interesante într-un magazin, cred creatorii unei platforme care îşi propune să readucă acest sentiment la viaţă în secolul al XXI-lea.
Platforma Predominant.ly nu are la bază filtrele obişnuite cum ar fi căutarea unor artişti, a unor genuri sau a unor melodii care seamănă cu cele pe care le cunoşti. Platforma le oferă utilizatorilor un singur criteriu de căutare: culoarea.
Ei sunt provocaţi să asculte albumele pe a căror coperţi predomină culoarea aleasă. Baza de date include 150.000 de albume. După alegerea culorii şi afişarea albumelor, utilizatorii pot asculta fragmente din piesele respective, iar dacă una dintre acestea le surâde, pot accesa iTunes pentru a descărca melodia.
”Mereu vrei să cauţi sau eşti obişnuit să cauţi. Noi nu am inclus în mod deliberat această opţiune”, a comentat Lizzie Malcolm, una dintre creatoarele portalului.
”Tot ce poţi să faci este să dai click aiurea şi să descoperi lucruri”, a adăugat Malcolm.
Echipa care a lucrat la dezvoltarea platformei se află în Haga, Olanda. Proiectul a pornit, din distracţie, pentru a face ceva interesant în weekend, însă, în scurt timp, cei patru şi-au dat seama că poate fi mai mult.
”Pe măsură ce am început să o dezvoltăm ne-am dat seama de potenţialul pe care îl are vizavi de felul în care ascultăm şi căutăm muzică pe internet, unde totul e o listă ce poate fi filtrată şi sortată”, a explicat Dan Powers, un alt creator al platformei.
Ei au vrut să readucă în actualitate sentimentul de a descoperi muzică din întâmplare.
Având în vedere că platforma are peste 900 de culori, probabilitatea ca utlizatorii să dea peste aceleaşi albume de mai multe ori este destul mică.
Creatorii Predominant.ly spun că, deşi pare greşit ”să judeci cartea după copertă”, de cele mai multe ori imaginea artiştilor este strâns legată de muzica pe care o cântă.
”Aşa a fost dintotdeauna, în special până în deceniul trecut. Coperta albumului este o parte importantă din imaginea formaţiei”, spune Malcolm.
Sursă: Techtimes