Pentru prima dată de la creştinarea Islandei, locuiorii acestei ţări sunt martorii reînvierii religiei păgâne nordice a strămoşilor lor. În acest an va fi inaugurat un templu care va adăposti un altar dedicat unor mari divinităţi ale religiei vikingilor, precum Thor, Odin şi Frigga.
„Vedem în acest lucru drept o încercare reuşită de conservare şi păstrare a moştenirii nostre culturale şi spirituale, cu atât mai mult cu cât unii islandezi au fost încântaţi de idee, căci îşi doresc să se întoarcă la valorile din epoca vikingilor. Cânnd islandezii s-au convertit la creştinism, aceasta a fost o măsură economică, nu de alegere a credinţei, căci unii comercianşi din acea perioadă istorică nu doreau să facă comerţ şi afaceri cu păgânii”, declară Hilmar Orn Hilmarsson, mare preot al cultului Asatru.
Islanda a fost colonizată şi fondată de navigatori vikingi stabiliţi aici la începutul Evului Mediu. Aceşti vikingi erau păgâni, iar cultul Asatru a fost singura religie pe aceste meleaguri, cu circa 100 de ani înainte ca primii misionari creştini să pătrundă în Islanda, în jurul anului 1000 după Hristos.
Hilmar Orn Hilmarsson a declarat presei că păgânismul nordic a început să reînvie în Islanda începând cu anul 1970, iar această mişcare spirituală a culminat cu cronsturirea şi inaugurarea templului din capitala Rejkjavik. Templul va servi ca locaţie de venerare, dar şi ca loc al organizării unor sărbători locale.
Hilmar Orn Hilmarsson a mai declarat că Thor, Odin şi Frigga sunt divinităţi importante pentru urmaşii vikingilor. Thor este protectorul omenirii, Odin este zeul înţelepciunii şi poeziei, iar Frigga era zeiţa dragostei şi a căsniciei.
Preotul cultului Asatru susţine că acestăreligie este una poetică în multe aspecte, dar unii creştini, consideră că acesta este nimic altceva decât o nouă formă camuflată de satanism.
În răspuns, Hilmar Orn Hilmarsson susţine că religia vikingilor nu doar că nu are nimic comun cu satanismul, dar se şi opune acestuia.
„Nu este nimic satanic sau demonic în religiile păgâne nordice. Mişcarea noastră spirituală are ca scop transformarea credinciosului într-un om mai bun, mai prietenos, iubitor al familiei, per total o persoană cât se poate de onorabilă”, declară acesta în continuare.